Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tajvan pojačao vojne vježbe: Testirali protuzračnu obranu, koristili projektile Sky Bow, ali i američke Patriote

“Vrlo je važno povećati naše ukupne vojne sposobnosti”, rekli su iz ministarstva

Tajvan je testirao svoju protuzračnu obranu u utorak i najavio da će intenzivirati vojne vježbe zbog čestih vojnih aktivnosti Kine blizu otoka.

Zapovjedništvo tajvanskih zračnih snaga navelo je u kratkom priopćenju da je između pet i sedam ujutro po lokalnom vremenu izvelo “sveobuhvatne vježbe protuzračne obrane” koristeći projektile zemlja-zrak Sky Bow vlastite proizvodnje i Patriot američke proizvodnje zajedno sa zrakoplovima i mornaričkim brodovima.

“Suočeni s kineskim zrakoplovima i brodovima koji često zadiru blizu morskog i zračnog prostora Tajvana, zračne snage nastavit će povećavati intenzitet vježbi kako bi se nosile s potencijalnim prijetnjama”, priopćile su zračne snage.

Govoreći u Suaou na istočnoj obali Tajvana, gdje se nalazi velika pomorska baza, glasnogovornik ministarstva obrane Sun Li-fang rekao je da iako ne postoji izravna veza između onoga što je nazvao rutinskim godišnjim vojnim vježbama poput ovih i aktualnih napetosti, prijetnja iz Kine nastavlja rasti.
“Vrlo je važno povećati naše ukupne vojne sposobnosti”, rekao je novinarima.

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan, no Taipei to odbacuje i kaže da samo otočno stanovništvo ima pravo odlučivati o budućnosti Tajvana. (Hina, jutarnji.hr)