Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski smijenio jednog od najbližih suradnika, imali su kontroverznu inicijativu: ‘Zahvalan sam!‘

Nisu navedeni formalni razlozi za smjenu Oleksija Danilova, tajnika ukrajinskog vijeća za sigurnost

Tajnik ukrajinskog vijeća za sigurnost Oleksij Danilov smijenjen je s te funkcije, a zamijenio ga je šef inozemne obavještajne agencije Oleksander Litvinenko, stoji u dekretima objavljenima u utorak na službenim stranicama predsjednika Volodimira Zelenskog.

Nisu navedeni razlozi za ovu smjenu, a ukrajinski predsjednik također još nije komentirao Danilovljevu smjenu.

Danilov je imenovan u listopadu 2019., nekoliko mjeseci nakon što je vlast preuzeo Zelenski. Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu čini političko, sigurnosno i obrambeno vodstvo države.

“Zahvalan sam sudbini što mi je pružila priliku da služim svojoj zemlji i svom narodu u vrijeme mira i rata! Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine na ukazanom povjerenju”, napisao je Danilov na društvenim mrežama, također ne otkrivajući razloge svoje smjene.

“Hvala svima! Slava Ukrajini!”, stoji na kraju njegove objave na Twitteru.

Od 2021. Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu aktivno se koristi kao alat za izricanje sankcija. Više od tri godine taj je popis uključivao stotine entiteta i pojedinaca, uključujući brojne prokremaljske Ruse, Ukrajince i Bjeloruse visokog profila.

Kontroverzna inicijativa
Jedna od kontroverznih inicijativa Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu tijekom Danilovljeva mandata bio je nacionalni registar oligarha. Predsjednik Zelenski potpisao je 2021. zakon kojim je uspostavljena zakonska definicija oligarha, kako bi se ti pojedinci popisali i ograničio njihov utjecaj.

Krajem rujna 2023. vlada je odlučila odgoditi pokretanje registra oligarha do tri mjeseca nakon završetka izvanrednog stanja u skladu s preporukama Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe, pri čemu službeno nije uključena niti jedna osoba iz Ukrajine na taj popis, navodi Kyiv Independent.

Zelenski je često mijenjao visoko pozicionirane sigurnosne i obrambene dužnosnike od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Smjena popularnog generala i zapovjednika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog u veljači bila je uvod u širi preustroj vrha vojske.
Zelenski je ranije rekao da su promjene u ukrajinskom vodstvu neophodne i da bi moglo doći do nekoliko kadrovskih promjena izvan vojske, prenosi Kyiv Independent.

Novi šef inozemne obavještajne agencije bit će javnosti uglavnom nepoznati šef vanjske obavještajne službe Oleh Ivaščenko, stoji na stranici ukrajinskog predsjednika, kako prenosi Reuters. (T.Š., Hina, jutarnji.hr)