Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Održan veliki prosvjed u Budimpešti: Traže da Orban podnese ostavku

Tisuće ljudi prosvjedovale su u utorak u Budimpešti u blizini parlamenta tražeći da glavni tužitelj i premijer Viktor Orban podnesu ostavke nakon što je bivši vladin insajder optužio višeg Orbanovog suradnika za umiješanost u slučaj mita.
Prosvjednici su marširali od ureda glavnog tužitelja prema parlamentu uzvikujući “ostavka”, a mnogi su nosili baklje.
Peter Magyar ranije je objavio snimku razgovora s Judit Vargom, tada njegovom suprugom i mađarskom ministricom pravosuđa, u kojoj je ona detaljno opisala pokušaj suradnika šefa Orbanova kabineta da ukloni dijelove iz dokumenata u slučaju mita.

Slučaj je usredotočen na bivšeg državnog tajnika ministarstva pravosuđa Pala Volnera, koji je 2022. optužen za primanje mita od bivšeg čelnika sudskih ovršitelja Gyorgyja Schadla. Obojica su se izjasnili da nisu krivi, dok tužitelji za njih traže zatvorske kazne.

“Pravno i fizički je nemoguće eliminirati i miješati se u dokumente tužiteljstva”, stoji u priopćenju tužitelja, koji bi u četvrtak trebali održati konferenciju za novinare.

Optužbe dolaze u politički osjetljivom trenutku za Orbana uoči europskih parlamentarnih izbora u lipnju te nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem, zbog kojeg su prošli mjesec podnijele ostavku dvije Orbanove političke saveznice, bivša predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga.

Magyar (43), odvjetnik koji je ranije bio blizak vladi, planira pokrenuti novu stranku koja će izazvati Orbana.

Na audio vrpci Varga kaže da su suradnici, povezani s glavnim ministrom vlade Antalom Roganom, sugerirali tužiteljima što treba izbrisati iz dokumenata povezanih sa slučajem Volner/Schadl.

“Peter Magyar napravio je tajnu snimku svoje bivše supruge, mene, u našem domu i sada to iskoristio za svoje političke ciljeve. On nije vrijedan ničijeg povjerenja”, napisala je Varga u objavi na Facebooku. (Hina, N1)