Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Medvjed ozlijedio petero ljudi, ministar tvrdi da su ga ubili, no nitko mu ne vjeruje: ‘Jasno je zašto laže…‘

Neki se članovi vlade zalažu za ublažavanje zaštite divljih životinja u EU koja sprječava lov na medvjede i vukove

Slovački ministar okoliša Tomas Taraba poručio je kako je medvjed koji je ozlijedio petero ljudi konačno ubijen. Međutim, oporbeni političari smatraju da su lovci ustrijelili pogrešnog medvjeda i traže objašnjenje, prenosi BBC.

Snimka medvjeda koji juri ulicama Liptovskog Mikulaša proširila se društvenim mrežama 17. ožujka. Taraba je rekao kako je medvjed pronađen i ubijen nakon 10 dana lova u kojem su korišteni dronovi i biometrijska tehnologija, a na Facebooku je zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji lova.
Oporbeni političari pozvali su Tarabu da razjasni što se dogodilo i optužili vladu kako su se poslužili trikom uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 6. travnja.

 

– Siguran sam da to nije isti medvjed. Prilično je očito, rekao je Michal Wiezik, borac za zaštitu okoliša i zastupnik u Europskom parlamentu iz oporbene stranke Progresivna Slovačka.
Dodao je kako je pucanje u medvjeda koji nije predstavljao prijetnju kršenje zakona Europske unije, ali i slovačkih zakona. Ministarstvo i Državna uprava za zaštitu prirode ranije su rekli da traže muškog medvjeda teškog 80-100 kilograma, a ubijena je ženka teška 67,9 kilograma i visoka 152 centimetra.
Prolaznik je pronašao dokumente razbacane uz cestu koje su očito izgubili članovi lovačke ekipe. Petero ljudi, uključujući desetogodišnju djevojčicu, ozlijeđeno je u ranijem napadu, a dvoje ih je u ranama i ogrebotinama prebačeno u bolnicu.

 


Neki se članovi vlade zalažu za ublažavanje zaštite divljih životinja u EU koja sprječava lov na medvjede i vukove. Ministarstvo će u suradnji s Rumunjskom tražiti od Europske unije ponovnu klasifikaciju medvjeda kako bi im se omogućio selektivni odstrel.

Bolja zaštita okoliša u srednjoj i istočnoj Europi od 1989. godine znači da su se medvjedi vratili na svoja prirodna staništa preko Karpata. Istraživači, suprotno tome, tvrde kako nije došlo do rasta populacije medvjeda u Slovačkoj te da njihov broj ostaje stabilan na oko 1.275 jedinki. (I.P., jutarnji.hr)