Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Opsadno stanje, Putin poslao ratne brodove u Crveno more: ‘Radi se o kampanji velikog dometa‘

Ruski ratni brodovi, kako je rečno, izvršavaju dodijeljene zadaće u okviru pomorske kampanje velikog dometa

Nekoliko ruskih ratnih brodova prošlo je kroz tjesnac Bab al-Mandab i ušlo u Crveno more, priopćila je u četvrtak Ruska pacifička flota, u jeku napada jemenskih hutista na trgovačke brodove.

Televizijski kanal Zvezda, u vlasništvu ministarstva obrane, citirao je flotu koja je navela da ruska krstarica Varjag i fregata Maršal Šapošnikov sudjeluju u manevrima, prenosi Reuters.

Bloomberg je prenio rusku državnu novinsku agenciju TASS, koja je prenijela Pacifičku flotu, a koja je navela da brodovi izvršavaju “dodijeljene zadaće u okviru pomorske kampanje velikog dometa”.

Iz izvještaja nije jasno koje je krajnje odredište brodova, kao ni razlog zašto je Rusija poslala plovila u to područje.
Hutisti, šiitska pobunjenička skupina koju podržava Iran, napadaju brodove koji prolaze kroz tjesnac Bab al-Mandab u Crvenom moru od studenog u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze u ratu protiv Izraela, kako tvrdi skupina.

Jemenski pobunjenici su obećali da će nastaviti s napadima sve dok Izrael nastavlja činiti, kako su rekli, zločine protiv Palestinaca.

U veljači su napali teretni brod Rubymar u tjesnacu Bab al-Mandab, koji je potonuo početkom ožujka.

Hutisti, koji kontroliraju najnaseljenije regije u Jemenu, primarno su gađali brodove s komercijalnim vezama sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Izraelom.

Sjedinjene Države odlučile su predvoditi međunarodni odgovor na te napade, izvodeći udare na postrojenja, oružane sustave i položaje hutista u dogovoru s Velikom Britanijom te uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske. (T.Š., jutarnji.hr)