Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Policajci muljali s prometnim kaznama. Otkriveni kad su zaustavili vozilo USKOK-a

Otkriven je novi slučaj sumnje u nezakonit rad policajaca. Dvojica policajaca završili su pod istragom jer su muljali s naplatom prometnih prekršaja, a otkriveni su kada su zaustavili službeno vozilo USKOK-a. Iako je prijavu o tome USKOK policiji proslijedio još u jesen prošle godine kriminalističko istraživanje dovršeno je tek sada. Nakon toga slučaj se opet našao kod USKOK-a koji je otvorio istragu u kojoj se policajce tereti za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.

Njih dvojica su 30. kolovoza prošle godine najprije zamijenila službena vozila. Uzeli su neoznačeno umjesto onog s policijskim oznakama, te otišli na državnu cestu D-10. Tamo ih, naime, nitko nije mogao locirati. Plan im je bio zaustavljati vozače i naplaćivati im prometne prekršaje, a novac zadržavati za sebe.

Tako su kod izlaza za Vrbovec doista zaustavili jedno vozilo. No, nisu računali da se radi o službenom vozilu USKOK-a kojeg je vozila službena vozačica. Uz nju je bilo i par državnoodvjetničkih dužnosnika.

Što se dalje događalo?
Kako bi pokušali sakriti pravu namjeru njih dvojica su je zatražili broj mobilnog telefona poručivši joj da će je kontaktirati. Nakon toga su se udaljili s mjesta događaja.

Prilikom navodnog službenog postupanja vozačici nisu izdali dokument o počinjenom prekršaju niti su isti stvarno utvrdili, piše dalje u rješenju o provođenju istrage. USKOK je odmah o tome obavijestio policiju.

Kasnije je rekonstruirano da su dvojica policajaca u službenom izvještaju navela da su tog dana nadzirali brzinu kretanja vozila u mjestima Jastrebarsko, Donji Desinec i Klinča Sela te upisali i podatke o vozačima prema kojim su postupali. To izvješće su i ovjerili svojim potpisima dok događaj s državne ceste D-10 nisu spomenuli. Sada su obojica zbog toga pod istragom. (A.Raić, N1)