Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Predzadnji dan za predaju izbornih lista

Popunjava se raspored za predaju kandidatura DIP-u za parlamentarne izbore, a rok za predaju istječe u ponoć, 29. ožujka, na Veliki petak, što znači da će zbirna lista pravovaljanih kandidatura biti objavljena na Veliku subotu ili na Uskrs, a tada će početi i službena promidžba.

Zaprimanje kandidatura počelo je u ponedjeljak. Do sada su se liste mogle predati u ponedjeljak i utorak, 25. i 26. ožujka, od 9 do 17 sati te u srijedu, 27. ožujka, od 9 do 20 sati.

Još se mogu predati i danas, 28. ožujka, od 9 do 20 sati, a na Veliki petak, 29. ožujka, od 9 sati do ponoći.

Kandidature se zaprimaju u saborskoj zgradi.

Iz DIP-a podsjećaju da predaju liste odnosno kandidata treba najaviti.

Obrazac najave, koji je dostupan na DIP-ovoj mrežnoj stranici, popunjen se dostavlja DIP-u na adresu elektroničke pošte: [email protected].
Na izbornim listama za Hrvatski sabor mora se poštovati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, tako da zastupljenost jednog spola na listi ne bude niža od 40 posto. To konkretno znači da od 14 kandidata, koliko ih mora biti na listama u svim izbornim jedinicama, šest mora biti žena, odnosno muškaraca.

Dogodi li se da ne bude tako, lista ostaje u izbornoj utakmici, ali njenom predlagatelju prijeti novčana kazna u iznosu od 6.636 eura.

Ponove li se situacije s prethodnih izbora, da neka politička stranka ne bude imala dovoljno žena ili muškaraca na, primjerice, pet listi, mogla bi u konačnici platiti kaznu veću od 33.000 eura.

Kada DIP utvrdi da nije poštovano načelo ravnopravnosti spolova, o tome će obavijestiti DORH i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova radi pokretanja prekršajnog postupka.

DIP, koji je u procesu zaprimanja kandidatura, objedinjenu informaciju o listama bez dovoljno žena, odnosno muškaraca, objavit će idućih dana. (M.K./HRT/Hina)