Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stanarima Draškovićeve Grad Karlovac uslišio zahtjeve: Zaustavljanje radova i rad nezavisne stručne revizije projekta

Velika pobjeda za stanare Draškovićeve ulice na Gazi! Grad Karlovac i Vodovod i kanalizacija pristali su usvojiti njihov ključni zahtjev, a to je da se radovi na aglomeraciji zaustave i da se krene u postupak nezavisne stručne revizije.

Oni bi trebali dati odgovore na to gdje se pogriješilo i gdje su uzroci katastrofalnih šteta koje su građani pretrpjeli u Zvijezdi.

Podsjetimo, stanari Draškovićeve u Karlovcu početkom tjedna organizirali su prosvjedni skup s kojeg su poslali poruku kako traže zaustavljanje radova, ali i neovisnu reviziju, na što podsjećamo ovdje.

Kako je za Radio Mrežnicu nakon sastanka izjavio predsjednik Građanske inicijative Milan Medić “na sastanku su građani ponovno htjeli saznati zašto je došlo do katastrofalnih oštećenja zaštićene povijesne i kulturne baštine u Gradskoj četvrti Zvijezda. Da li je uzrok greška u projektiranju, izvođenju ili nadzoru”

– Drugim riječima, građani su ponovili ključni zahtjev Inicijative građana Gradske četvrti Gaze da se hitno zaustave svi radovi te da se provede nezavisna stručna revizija projektne dokumentacije i načina izvođenja radova. Ovakva revizija bi jedina mogla dati odgovore na pitanja gdje je nastupila greška koja je dovela do uništenja javne i osobne imovine ovakvih razmjera u Karlovcu. Također, revizija bi preporučila i izmjene koje su potrebne da se radovi nastave s tehnologijom nultog pomaka, što bi zajamčilo da daljnjih oštećenja neće biti, rekao je Medić.

Neprihvatljivo je svaljivati odgovornost na građane
Dodaje da je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica izjavila, a gradonačelnik Damir Mandić potvrdio da su Grad i VIK u svojstvu investitora, pristali usvojiti ključni zahtjev građana – a to je da se radovi zaustave te da se krene u postupak nezavisne stručne revizije.

Što se tiče oštećenja koja su već nastala u Zvijezdi, gradonačelnik je oštećene građane uputio na prikupljanje dokumentacije i dostavu gradskim službama te obećao pomoć Grada Karlovca svim oštećenim građanima.

Na kraju skupa, Milan Medić, jedan od koordinatora Inicijative građana Gradske četvrti Gaze je izjavio da postoje stvari oko kojih se građani nikako ne mogu složiti s gradonačelnikom, predstavnicima VIK-a i nadzorom; kao i one oko kojih se mogu složiti.

-Ono što je građanima i dalje neprihvatljivo jeste svaljivanje odgovornosti na građane i retorika da su oštećenja bila nužna te da odgovornost za oštećenja moraju snositi vlasnici nekretnina.

Podsjetio je da ovo nije prva obnova kanalizacije u Zvijezdi i na Gazi.

Mogući su radovi bez oštećenja, poručio Medić
Naime, zajmom Svjetske banke je 1997. godine u Kraševoj ulici izgrađen kolektor na istoj dubini od 6 metara i s promjerom cijevi od 140 cm a da pri tome nije oštećena niti jedna zgrada. Kako se sada moglo desiti da pukne Veleučilište, Kamod i sve privatne kuće u toj ulici? Kroz ISPA projekt je rađen kolektor u Tkalčevoj ulici na Gazi. Riječ je o ulici na čijem se početku nalazi kuća minirana u ratu, koja je podkolčena gredama da se ne uruši. Pored nje je izgrađen kolektor na dubini od 6 metara, bez da se ova ruševina pomakla za jedna milimetar. Dakle, moguće je provesti radove, a da do oštećenja susjednih zgrada ne dođe, rekao je Medić.

Od stvari koje su prihvatljive građanima, pozdravio je najavu investitora da naruči nezavisnu stručnu reviziju projektne dokumentacije i dosadašnjeg načina izvođenja radova koji su u Zvijezdi doveli do uništenja javne i privatne imovine bez presedana.

Večerašnji sastanak sazvali su upravo gradonačelnik Damir Mandić i predstavnici javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija.

Na sastanku su, osim gradonačelnika, govorili Katarina Malenica, direktorica poduzeća Vodovod i kanalizacija; Ivan Klokočki, voditelj projekta Aglomeracije te slovenski inženjer Andrej Miška, zamjenik glavnog nadzornog inženjera. Zbog velikog javnog interesa, sastanku su prisustvovali i građani Gradske četvrti Zvijezda, čije su kuće već oštećene nestručnim izvođenjem radova. (radio-mreznica)