Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

WP: SAD unatoč neslaganjima s Izraelom nastavlja slati vojnu pomoć

Unatoč američkoj zabrinutosti zbog planirane izraelske kopnene ofenzive na Rafah, Washington nastavlja podržavati Izrael milijardama dolara vrijednom vojnoj pomoći, piše u petak Washington Post.
Američki list, pozivajući se na anonimne dužnosnike Pentagona i State Departmenta, piše kako je vlada predsjednika Joea Bidena tiho odobrila bombe, uključujući one MK84 od 900 kilograma i borbene zrakoplove za Izrael, unatoč napetijim odnosima dviju saveznica zbog vođenja ofenzive na Pojas Gaze.

To pokazuje da američka vlada ne smatra da oružana pomoć treba biti sredstvo stvaranja pritiska na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, piše Post.

Odnosi između Bidena i Netanyahua trenutno su puni tenzija.

Izraelska delegacija ovaj je tjedan trebala putovati za Washington, no posjet je otkazan nakon što su Sjedinjene Države ostale suzdržane u Vijeću sigurnosti UN-a tijekom glasanja o rezoluciji koja je pozvala na trenutni prekid vatre u pojasu Gaze.

To nije spriječilo Bidena da nastavi odobravati naoružanje za Izrael, piše Post.

CNN u petak prenosi kako bi se predstavnici Izraela i SAD-a ipak mogli sastati u Washingtonu u ponedjeljak kako bi razgovarali o ofenzivi na Rafah, grad na samom jugu pojasa Gaze u kojem se trenutno nalazi više od milijun ljudi izbjeglih iz drugih dijelova palestinske enklave. (hrt)