Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Državno izborno povjerenstvo objavilo koliko je pravovaljanih lista

Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za medije objavilo je kako je zaprimilo ukupno 165 pravovaljanih lista, a na izbore ide ukupno 2277 kandidata.
Na konferenciji za medije iz DIP-a su kazali kako su jučer na sjednici utvrdili sve zbirne pravovaljane liste.

“Jučer je bila sjednica DIP-a na kojoj smo utvrdili zbirne liste pravovaljanih lista. Jedna je bitna razlika, jedna je lista manje, jedna je povučena. Sad smo na ukupno 165 lista u svih 11 izbornih jedinica, u 12. je 17 kandidata i osam zamjenika. 27 lista je manje u odnosu na 2022. godinu.

Iz DIP-a su kazali kako je povučena je lista u 1. izbornoj jedinici stranke Pokret za životinje. A jednoj stranci odbili 11 lista jer je bilo problema s upisom stranke. Radi se o stranci Demokršćani – koja je registrirana 19. ožujka, a predsjednikova odluka o raspisivanju izbora stupila je na snagu 15. ožujka, prenosi Dnevnik.hr.

“Stav DIP-a je da izjave predsjednika republike koje imaju veze s izborima, ne smiju biti dio promidžbenog bloka”, kazali su.

“Imamo ukupno 2277 kandidata”, odgovorili su na pitanja novinara.

Kampanja će trajati do 15. travnja u ponoć kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.

“Sve statističke podatke imate ćemo krajem drugog tjedna. Najviše lista ima u 9. izbornoj jedinici, 18 lista. Najmanje je u 11. izbornoj jedinici”, kazali su. (N1)