Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin potpisao uredbu o proljetnom novačenju 150.000 ljudi

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu o rutinskom proljetnom novačenju pozivajući 150. 000 građana na služenje vojnog roka, pokazuje dokument objavljen na internetskoj stranici Kremlja u nedjelju.

Svi muškarci u dobi 18 do 30 godina u Rusiji obavezni su odslužiti jednogodišnju vojni rok ili ekvivalentnu obuku tijekom visokog obrazovanja.

U srpnju je donji dom ruskog parlamenta izglasao podizanje maksimalne dobi u kojoj muškarci mogu biti mobilizirani s 27 godina na 30. Novi zakon stupio je na snagu 1. siječnja 2024.

Obvezno služenje vojnog roka već je dugo osjetljivo pitanje u Rusiji, gdje se mnogi muškarci jako trude izbjeći uručenje poziva za regrutaciju tijekom razdoblja kad ih se poziva, što je u toj zemlji dvaput godišnje.

Vojni obveznici ne mogu zakonski biti raspoređeni da se bore izvan Rusije i bili su izuzeti iz ograničene mobilizacije 2022.

Tada je mobilizirano 300. 000 muškaraca s prethodnom vojnom obukom da se bore u Ukrajini – premda su na bojišnicu greškom poslani neki ročnici.

Putin je u rujnu potpisao zapovijed o pozivanju 130. 000 ljudi za jesensko novačenje, a prošlog proljeća Rusija je planirala regrutirati 147. 000 ljudi. (hrt)