Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Humanitarni djelatnici ubijeni u zračnom napadu u Gazi

Pet zaposlenika španjolske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u navodnom izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, izvijestili su palestinski mediji.
Humanitarni djelatnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha u središtu zaposjednutoga obalnog pojasa, izvijestio je Times of Israel.

– Svjesni smo izvješća da su članovi tima World Central Kitchen ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na pružanju podrške našim humanitarnim naporima za dostavu hrane u Gazi, objavio je WCK na X, bivšem Twitteru.

– Ovo je tragedija. Djelatnicii humanitarne pomoći i civili NIKADA ne bi smjeli biti meta. Ikada, napisala je humanitarna organizacija.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su u Telegramu u ponedjeljak navečer da istražuju izvješća.

– Nakon izvješća o osoblju Svjetske središnje kuhinje u Gazi danas, IDF provodi temeljit pregled na najvišim razinama kako bi razumio okolnosti ovog tragičnog incidenta, napisao je IDF.

– IDF ulaže velike napore kako bi omogućio sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko surađuje s WCK-om u njihovim vitalnim naporima da osiguraju hranu i humanitarnu pomoć ljudima u Gazi, nastavila je vojska.

WCK je uključen u dostavu pomoći za Gazu, koja je od ožujka stigla u ratnu zonu morem s Cipra. Organizacija je također preuzela distribuciju pomoći ljudima u Pojasu. (hrt)