Aktualno OG sada Ogulin

Iz Kodosa su nam odgovorili na upit oko korištenja europskih sredstava

Na OGportalu smo 19. ožujka objavili priopćenje ogulinskog gradonačelnika Dalibora Domitrovića vezano za Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije. On je, među ostalim, naglasio da projekt kasni najmanje 10 godina, propuštena su europska sredstva i još nema sve dozvole.

U tom priopćenju gradonačelnik Domitrović, među ostalim, navodi:” Dana 17. travnja 2019. godine potpisan je  ugovor o dodjeli bespovratnih europskih sredstava za projekt CGO Babina Gora vrijedan 195.672.384,43 eura. Bespovratna sredstva su trebala biti iskorištena do 31.12.2023. godine, međutim nisu, što je vidljivo iz financijskog plana za 2024. godinu, koji je predstavljen na 38. Skupštini društva održanoj 7. prosinca 2023. godine. Postavlja se pitanje: otkud će biti namiren manjak uzrokovan činjenicom da su europska sredstva ostala neiskorištena te su propala? Naravno, iz džepova naših građana.”

Zanimalo nas je zašto europska sredstva nisu iskorištena, odnosno kako  se to propustilo učiniti, pa smo upit poslali u Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije, Kodos d.o.o. Zanimalo nas je i kako će se propuštena sredstva nadoknaditi.

Iz Kodosa smo dobili odgovor u kojem stoji:

Značajan udio ugovorenih EU sredstava iskorišten je kroz provedbu projektnih aktivnosti do 31.12. 2023. godine. EU će i dalje sufinancirati Projekt CGO Babina gora te će se sredstva iz EU fondova nastaviti koristiti i nakon 31.12.2023. godine.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt “ Centar za gospodarenje otpadom Babina gora” potpisan je u travnju 2019. godine. Projekt CGO Babina gora se realizira kroz devet projektnih aktivnosti od kojih se za sedam provode postupci javne nabave. Odmah nakon potpisa ugovora pokrenuli smo postupke javne nabave, za projektom predviđene aktivnosti i ugovore.

Uslijed značajnih poremećaja na tržištu, koji su uzrokovali povećanje cijena građevinskih radova te posljedično ponude znatno iznad procijenjene vrijednosti nabave, postupak nabave za projektiranje i izgradnju CGO Babina Gora proveden je četiri puta, dok je postupak javne nabave za izgradnju Pretovarnih stanica proveden dva puta.

S obzirom na kasniji početak provedbe pojedinih ugovora, projekt će biti podvrgnut „faziranju“ te će se njegovo sufinanciranje nastaviti i nakon završetka programskog razdoblja 2014.-2020., odnosno u programskom razdoblju od 2021.-2027.

Prema Uredbi FAST-CARE (UREDBA (EU) 2022/2039 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 19. listopada 2022. o izmjeni uredaba (EU) br. 1303/2013 i (EU) 2021/1060 u pogledu dodatne fleksibilnosti radi odgovora na posljedice vojne agresije Ruske Federacije FAST (Flexible Assistance for Territories – fleksibilna pomoć područjima) – CARE), za projekte koji su odabrani za potporu i započeli prije 29. lipnja 2022., pravilo prihvatljivosti za programsko razdoblje 2021.-2027. ostaje isto kao i pravilo prihvatljivosti za programsko razdoblje 2014.-2020.

Izrađena je sva potrebna dokumentacija te je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u tijeku postupak ugovaranja financijskih sredstava potrebnih za uspješan dovršetak projekta“- navodi se u odgovoru koji potpisuje direktorica Marija Tufeković.