Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Osobe s autizmom pomoću VR naočala osposobljavat će za tržište rada

Željko Habek među prvima je u svijetu virtualnu stvarnost, odnosno simulator zavarivanja, uveo kao učinkovit način za obuku učenika, ali i za poboljšanje tehnike iskusnih profesionalnih zavarivača. Putem svoje udruge za cjeloživotno obrazovanje Struka proveo je nekoliko projekata EU-a. Trenutačno je u tijeku kampanja s plemenitim ciljem ‘Uključi me, ja to mogu’, za senzibiliziranje poslodavaca i društva u cjelini, s ciljem stvaranja pravednog okruženja za osobe iz spektra autizma, i to u sklopu najnovijeg projekta koji Habek provodi – Green ASC VET, skraćeno ‘Metautism’. Projekt je s provedbom počeo lani u listopadu i traje tri godine

Riječ je o projektu Erasmus+ partnerstva na europskoj razini, povezanom sa zelenim digitalnim tehnologijama, a Željko Habek potanko ga je predstavio na današnji dan, 2. travnja, kada obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu.
ASC (Autistic Spectrum Condition) je stanje autističnog spektra, a VET (Vocational Education and Training) strukovno obrazovanje i osposobljavanje. ‘Naslovom projekta htjeli smo dati do znanja da je riječ o osnaživanju osoba iz autističnog spektra putem strukovnog obrazovanja s tehnologijama produžene stvarnosti (XR) za aktivan pristup tržištu rada’, kaže naš sugovornik, a pokrenuo ga je s timom iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod.

Ta suradnja, kaže, traje tijekom šest projekata, i to je glavni dio svih međunarodnih timova s kojima ih je Habek koordinirao. ‘Poticaj za projektnu ideju bio je razgovor s našim partnerom iz Danske na prethodnom projektu. Naime oni su u jednom danskom gradu radili na virtualizaciji gradskih prostora i znamenitosti. Na projektu je radilo 15 osoba, od kojih je osmero bilo iz autističnog spektra. Glavni je cilj stvoriti prostor za inkluzivno, dobno neutralno i fleksibilno strukovno obrazovanje te zapošljavanje svakog pojedinca iz autističnog spektra’, navodi Habek.

Koncepcija projekta usmjerena je na pojedince iz autističnog spektra. Ima četiri osnovne komponente:
1. Predstrukovno obrazovanje ili priprema za obrazovanje odraslih

U hrvatskim okvirima to se odnosi na učenike 7. i 8. razreda osnovne škole ili odrasle osobe koje traže neki novi iskorak u obrazovanju za tržište rada. Osnovni je cilj da osobe iz autističnog spektra mogu samostalno odabrati zanimanje kojim će se baviti.

2. Strukovno obrazovanje

Koncipirat ćemo integrirane i interaktivne treninge vještina u kombinaciji virtualnog (simulatori) i realnog okruženja. Trening vještina pomoću simulatora u XR okruženju može se prilagoditi svakom pojedincu. Također će se koncipirati i izraditi komunikacijski trening u XR okruženju.

3. Trening profesora i trenera

Program osposobljavanja za profesora i trenera temelji se na metodologiji rada s autističnim osobama i primjeni spomenutih digitalnih tehnologija.

4. Kampanja ‘Uključi me, ja to mogu’ usmjerena je na senzibiliziranje poslodavaca i društva u cjelini za stvaranje inkluzivnog okruženja.

Projekt traje tri godine, počevši od 2. listopada 2023. pa sve do 1. listopada 2026. Provedbu izvodi sedam partnera, pet pridruženih pet i volonter.

Partneri na projektu su Autism Europe iz Belgije, Portugalska federacija za osobe iz autističnog spektra FPDA iz područja autizma, Virsabi iz Danske, Learn Virtual Europe iz Mađarske i Innoversa Factory iz Njemačke – tehnološke tvrtke, Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda i udruga STRUKA, koja ga koordinira, te pridruženi partneri Udruga Plavi cvijet, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), radijske postaje 92FM i Ogulin te SRH iz Njemačke, kao i volonterka, prof. dr. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.
‘Sveukupno blizu 35 osoba aktivno sudjeluje u provedbi projekta. Ciljane skupine su osobe iz autističnog spektra 14+, poslodavci i javna tijela odgovorna za rad s osobama iz spektra. U pojedinim fazama radit će se s fokus grupama osoba iz spektra, njihovim obiteljima, profesorima i trenerima u svakoj zemlji EU-a koja sudjeluje. Fokus grupe dogovarat će partneri. Radit će se i online ankete u kojima će moći participirati sve zainteresirane osobe iz autističnog spektra’, navodi Habek. (Lucija Špiljak, Tportal)