Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusi su izgubili čitavu tenkovsku pukovniju za samo nekoliko sati

Ruska 6. tenkovska pukovnija pokrenula je najveći tenkovski napad od početka rata – rezultat je bio katastrofalan poraz.

Dok su ruske pukovnije zauzimale ruševine Avdiivke, bivšeg ukrajinskog uporišta na istoku Ukrajine, a potom nastavljale s napadima prema zapadu, jedna ključna ruska jedinica je čekala. 6. tenkovska pukovnija bila je dio 90. tenkovske divizije – njihova jedinica za proboje. Ako bi ruske trupe otkrile slabost u ukrajinskoj obrani zapadno od Avdiivke, posao 6. pukovnije bio je da tu slabost iskoriste i posiju kaos u ukrajinskim redovima.

Zašto je onda u subotu 90. dovizija poslala pukovniju u direktni napad na netaknute ukrajinske položaje koje je čuvala elitna ukrajinska 25. brigada?

Ovaj napad, pokrenut usred bijela dana, bio je jedan od najvećih, ako ne i najveći takav napad u čitavom ratu. Pukovnija je “neznatno napredovala sjeverozapadno od sela” Tonen’ke, rečeno je iz ukrajinskog Centra za obrambene strategije.

Ipak, to nije potrajalo. Napad je za Ruse završio katastrofalno kada je 48 vozila pukovnije – 36 tenkova T-90 i 12 borbenih vozila BMP, u kojima su bile stotine vojnika – ušlo u minsko polje. Ukrajinski padobranci na njih su ispalili protutenkovske projektile, kao i eksplozivne FPV dronove.

Ukrajinci su “odbili ovaj prvi, ogroman napad,” kažu iz Centra. Pukovnija se povukla, ostavivši za sobom 20 uništenih vozila i potencijalno gomilu poginulih trupa. (N1)