Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću

Broj ljudi za koje je potvrđeno da su ozlijeđeni u najgorem potresu u Tajvanu u posljednjih 25 godina popeo se na 1050, objavile su vlasti u četvrtak.

Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od istočne obale u blizini grada Hualiena, koji je posebno teško pogođen.

U četvrtak Upravljački centar za hitne slučajeve planira dati informacije o daljnjem razvoju događaja, dok se nastavljaju radovi na spašavanju i čišćenju pogođenih područja.

Tajvanski premijer Chen Chien-jen proglasio je okrug oko Hualiena područjem pogođenim katastrofom. Ministarstvo obrane i vatrogasci namjeravaju bespilotnim letjelicama pretražiti područje tražeći nestale i unesrećene osobe.

Tajvanska novinska agencija navodi da je potres najsnažniji od 1999. kada je zabilježeno podrhtavanje tla magnitude 7,6 po Richteru.

Taj je potres ubio oko 2400 ljudi, a oštećeno je ili uništeno 50 tisuća građevina.
Vlasti su također izvijestile da je mala skupina od šest rudara koji su bili zarobljeni dovedena na sigurno.

Muškarci su iz područja pogođenog katastrofom prevezeni helikopterom, objavile su vlasti u četvrtak ujutro. Ostala 64 radnika i dalje su zarobljena u drugom kamenolomu.

U početku nije bilo novosti o desecima drugih zarobljenih ljudi, uključujući planinare u planinskim špiljama i stazama te ljude u vozilima u tunelima. U četvrtak ujutro također se nisu spominjale nove žrtve, osim devet već potvrđenih.

Potres je pogodio Tajvan u srijedu ujutro tijekom najvećih gužvi, a osjetio se na cijelom otoku koji ima više od 23 milijuna stanovnika.

Tajvanska središnja meteorološka uprava (CWA) priopćila je da se potres magnitude 7,2 po Richteru dogodio u srijedu u 7.58 sati (u utorak 23. 58 sati pod srednjoeuropskom vremenu) na dubini od 15,5 kilometara. (V.G./HRT)