Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Osuđujemo nasilje, a posebno napade na policajce

Premijer Andrej Plenković danas je osudio nasilje nakon jučerašnje nogometne utakmice Hajduk-Dinamo.

– Vezeno za navijačke nerede koji su se dogodili sinoć, nakon nogometne utakmice Hajduk-Dinamo, u ime Vlade osuđujemo nasilje, naravno i huliganizam, a posebno napade na policijske djelatnike. Ističemo da nasilje nema mjesta u sportu i nastavit ćemo se snažno odupirati takvim pojavama, o tome je već danas nešto kazao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

– Sport je jedna od onih aktivnosti koja je izrazito važna svim Hrvatima, svim našim građanima, to je područje u kojem smo izrazito uspješni, budimo onda uspješni i u viteškom i civiliziranom praćenju sportskih natjecanja i utakmica i pokažimo visoku razinu kulture i pristojnosti, dodao je.

Plenković je među ostalim rekao kako MORH i HV nastavljaju pripreme za dolazak prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

– Obuka naših pilota i tehničara polako se primiče kraju u Francuskoj i mi ćemo do kraja ovoga mjeseca u Hrvatskoj vidjeti prvih šest Rafalea, dodao je Plenković.

Plenković se prisjetio akcije Plitvice, poznate i kao Krvavi Uskrs, i zahvalio potpredsjednicima Vlade koji su obilježili njezinu 33. godišnjicu.

Premijer je također istaknuo kako je proteklih dana obilježeno 15 godina članstva u NATO-u, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja.

– Time smo itekako u punini pokazali pripadnost našem zapadnom krugu, transatlantskoj suradnji, povezanosti sa svim saveznicima u okviru NATO-a, SAD-om i drugim partnerima, i Hrvatska će, kao što je bila i do sada, biti aktivan i pouzdan partner i saveznica u okviru NATO-a, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na posjet kampu Infobipa, prvog hrvatskog jednoroga – kompanije u sektoru komunikacija i informacijske tehnologije koja je jedan od svjetskih lidera, kako je rekao Plenković.

– Oni su kompanija koja sudjeluje u okviru projekta na razini Europske unije, to su važni projekti, zajednički, od europskog značenja, uz potporu Vlade, Ministarstva regionalnoga razvoja, koji će pridonijeti konkurentnosti europskog gospodarstva, stvaranju europskih platformi kao konkurencija globalnim liderima koji uglavnom dolaze iz SAD-a, rekao je Plenković.(hrt)