Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vijeće za ljudska prava traži da Izrael odgovara za moguće ratne zločine

V
Vijeće UN-a za ljudska prva u petak je usvojilo rezoluciju u kojoj se navodi da se Izrael mora pozvati na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, što je Izrael odbacio kao “izobličen tekst”.

Za rezoluciju je glasalo 28 zemalja, 13 je bilo suzdržanih, a šest je bilo protiv rezolucije, među kojima SAD i Njemačka. Usvajanje je potaknulo nekoliko predstavnika u Vijeću da zaplješću.

U rezoluciji se naglašava “potreba da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog zakona i međunarodnog zakona o ljudskim pravima kako bi se stalo na kraj nekažnjivosti”. U njoj se izražava “velika zabrinutost zbog izvješća o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na okupiranom palestinskom teritoriju”.

Meirav Eilon Shahar, stalna izraelska predstavnica u UN-u u Ženevi, optužila je Vijeće da je “odavno napustilo izraelski narod i ustrajno brani Hamas”.

– Prema rezoluciji koja je danas pred vama, Izrael nema pravo štititi svoj narod, dok Hamas ima sva prva ubijati i mučiti nevine Izraelce. Glas ‘za’ je glas za Hamas, rekla je Shahar. (hrt)