Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Na Kosovu počeo popis stanovništva, srpske stranke se protive

Na Kosovu je u petak počeo popis stanovništva koji će trajati do 17. svibnja, a kosovski Srbi u izjavama lokalnim medijima tvrde da o tome uglavnom nisu obaviješteni i postupit će “kako većina odluči”, dok se srpske stranke protive popisu zbog odnosa prištinskih vlasti prema srpskoj zajednici.

Uz skoro jedinstvena stajališta, nekoliko srpskih stranaka protivi se sudjelovanju Srba u popisu, uz ocjene da za taj proces “nije trenutak” jer je srpska zajednica izložena institucionalnom nasilju Prištine.

 

Drugi popis nakon završetka oružanih sukoba 1999.

Popis stanovništva organiziraju kosovske središnje institucije posredstvom Agencije za statistiku i to je drugi popis nakon završetka oružanih sukoba 1999. godine.

 

Prištinske vlasti pozvale su sve žitelje na Kosovu, uključujući i Srbe, da se registriraju, ali je neizvjesno kakav će odziv biti unutar srpske zajednice jer je njihovo nepovjerenje prema vlastima Prištini veliko, a napose je meta političkih osuda i kritika kosovski premijer Albin Kurti.

 

Srpska lista, sestrinska stranka vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji i najveća stranka Srba na Kosovu, priopćila je u petak da pripadnici srpske zajednice neće sudjelovati na popisu, među ostalim, zbog “represije režima premijera Albina Kurtija”.

 

Pripadnici srpske zajednice neće sudjelovati na popisu

Nepovjerenje je, ponajprije i najviše na sjeveru Kosova, godinama sve veće “i čini se da je najizraženije od momenta kada su kosovski Albanci 2008. jednostrano proglasili nezavisnost”, ocijenila je u svom današnjem izvješću o početku popisa Radiotelevizija Srbije (RTS).

 

Prema Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova, svaka osoba može biti kažnjena novčanom kaznom od 30 do 2.000 eura ukoliko odbije dati podatke popisivačima. Kazne za gospodarstvenike idu do 20.000 eura, objavio je portal Kosovo online.

 

Izvršni direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati rekao je kako se očekuje da će broj stanovnika na popisu biti manji nego 2011., a da će kazne za one koji odbijaju sudjelovati u popisu iznositi i do 10.000 eura, prenosi prištinski portal Gazeta ekspres.

 

Posljednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri općine na sjeveru gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u općinama u središnjem dijelu Kosova taj proces uglavnom bojkotirali na poziv Beograda.

 

Prema tom popisu, ukupan broj stanovnika na Kosovu je oko 1,8 milijuna, od čega oko 25.000 Srba. No, prema procjenama civilnog sektora na Kosovu živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice, naveo je Radio Slobodna Europa (RFE).

 

Popis stanovništva trebao je biti održan 2021., ali je odložen zbog pandemije koronavirusa, a u međuvremenu je odgađan još dva puta. (hrt)