Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ovo nije prvi put da je Marendić dao ostavku: Prvi put mu je zapaprio stariji sin, incident se dogodio 2018.

.
Protiv mladića je pokrenut prekršajni postupak zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Sada već bivši načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić dao je ostavku na svoju funkciju zbog djeteta. Njegov mlađi 17-godišnji sin sudjelovao je u napadu na teško ozlijeđenog 23-godišnjeg mladića na Putu Supavla, ispred noćnog kluba “Velvet”.

Ovo je drugi put da Slobodan Marendić daje ostavku na funkciju načelnika zbog svog djeteta, piše Slobodna Dalmacija. Već je u listopadu 2018. godine odstupio s mjesta načelnika kada mu je stariji sin uzeo službeni automobil i imao prometnu nesreću s njim.

Tada 19-godišnjak je u noći s 15. na 16. listopada 2018. godine izazvao prometnu nesreću Ford Focusom kojega je koristio njegov otac, a uzeo ga je bez njegovog znanja. Imao je 1,70 promila alkohola u krvi kada je u 3.09 sati udario o ogradu mosta na Bačvicama. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih, nastala je tek materijalna šteta.

MUP je odmah nakon događaja izvijestio kako je oko tri sata na Katalinićevom prilazu 3 osobno vozilo marke ford focus splitskih registracijskih oznaka naletjelo na ogradu mosta. Objavili su da je vozilom upravljao 19-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,70 promila, član obitelji načelnika policijske uprave koji je uzeo vozilo na korištenje bez njegova znanja. Glavni ravnatelj policije uputio je stručni tim Ravnateljstva policije u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku.

Protiv mladića je pokrenut prekršajni postupak zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Kriminalističko istraživanje, nakon kojeg je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari, proveli su inspektori PU zadarske. Sukladno Zakonu o policiji, kada se kriminalističko istraživanje radi nad članom obitelji policijskog službenika tada to radi druga ustrojstvena jedinica,a ne ona u kojoj je u službi.

Za prekršajni nalog 19-godišnjak je kažnjen novčanom kaznom od 6.500 kuna i oduzeta mu je vozačka dozvola oduzeta na šest mjeseci. Kaznena prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je provelo uobičajeni postupak za počinitelje te dobi. U to spada izrada socijalne anamneze obitelji po nadležnom Centru za socijalnu skrb te obrada defektologa.

Nakon toga je 19-godišnjaku određena posebna obveza da se uključi u rad humanitarnih organizacije. Obvezu je proveo u cijelosti te je kaznena prijava odbačena i postupak obustavljen u travnju 2019. godine.

Od glasnogovornice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu Slobodna Dalmacija saznaje kako je odbačaj prijave standardno postupanju prema Zakonu o sudovima za mladež.

  • Kaznena prijava je odbačena zbog načela svrsishodnosti. To se radi prema maloljetnicima i mlađim punoljetnicima koji nisu otprije osuđivani te ako nisu bili počinitelji kaznenih djela. Nakon što je ispunio obvezu uključivanja u humanitarni rad i u cijelosti je izvršio kazneni postupak je obustavljen – kazala je.

U ožujku 2021. godine temeljem naloga glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, određeno je da će poslove načelnika PU splitsko-dalmatinske ponovno obavljati Slobodan Marendić. Odluka je donesena nakon umirovljenja Dražena Viteza, koji je do tada obnašao dužnost načelnika uprave..(Katarina Marić Banje/Slobodna Dalmacija, jutarnji.hr)