Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

DORH: Policija provodi izvide u slučaju redatelja Matanića

Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je u ponedjeljak da policija u koordinaciji sa zagrebačkim Općinskim kaznenim državnim odvjetništvom provodi izvide u slučaju redatelja Dalibora Matanića za kojeg se doznalo da je spolno uznemiravao suradnice.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet, izvijestilo da provodi izvide o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja 51-godišnjaka.

 

Odluka o daljnjim radnjama bit će donesena po primitku rezultata kriminalističkog istraživanja.

O kakvim se konkretno kaznenim djelima radi, ja vam sad u ovom trenutku ne mogu reći. Mi moramo ipak poduzeti određene radnje da bismo znali zaključiti o čemu se radi. Ono što smo iz medijskih naslova mogli zaključiti do sada je da bi se moglo raditi o kaznenim djelima koje se gone po službenoj dužnosti. Mi imamo obvezu, ako se radi o kaznenim djelima koje se goni po službenoj dužnosti, da poduzmemo izvide i to ćemo sa nadležnim državnim tijelima jednostavno poduzeti.
Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac kazao je ranije u ponedjeljak da će policija započeti s izvidima, ne precizirajući o kakvim se kaznenim djelima radi.

– O kakvim se konkretno kaznenim djelima radi, ja vam sad u ovom trenutku ne mogu reći. Mi moramo ipak poduzeti određene radnje da bismo znali zaključiti o čemu se radi. Ono što smo iz medijskih naslova mogli zaključiti do sada je da bi se moglo raditi o kaznenim djelima koje se gone po službenoj dužnosti. Mi imamo obvezu, ako se radi o kaznenim djelima koje se goni po službenoj dužnosti, da poduzmemo izvide i to ćemo sa nadležnim državnim tijelima jednostavno poduzeti, rekao je Gerovac.

Dodao je da nemaju nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba.
Nakon objave Večernjeg lista da je redatelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, on se u petak navečer oglasio na facebooku priznavši kako je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, zbog čega je izrazio žaljenje te je dodao da se liječi.

Večernji list je u petak objavio kako je najuspješniji hrvatski redatelja svoje generacije u ožujku ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

HND: Držimo se etike novinarskog poziva

Hrvatsko novinarsko društvo je pozvalo kolege i kolegice da se drže novinarske etike i suzdrže od pokušaja otkrivanja identiteta žrtava koje su novinarki Večernjeg lista Mileni Zajović pristale anonimno svjedočiti o seksualnom uznemiravanju redatelja Dalibora Matanića.

HND upućuje apel radi zaštite žrtava koje su imale hrabrosti o tome progovoriti i prema kojima smo dužni odnositi se s posebnim obzirom, navodi se u priopćenju.

Iz HND-a podsjećaju da su prema općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara, novinari i novinarke u obavljanju svog posla dužni braniti ljudska prava i dostojanstvo. Trebaju štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te su obvezni poštovati svačije pravo na privatnost. Ne smiju zloupotrijebiti povjerenje uspostavljeno s izvorom informacije, odnosno imaju pravo kritički prosuđivati izvore informacija, ali ih imaju pravo ne otkriti.

Izvještavajući o navedenom slučaju kolegica Zajović poštivala je pravila struke u nastojanju da zaštiti žrtve od novih trauma, ali i objavi informacije od javnog interesa, navodi se na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl. (hrt)