Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Izrečena najveća kazna nekom hrvatskom telekomu do sada! Evo koliko mora platiti HT i zašto

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti donijela je nepravomoćnu odluku

Izrečena je najveća dosad – doduše nepravomoćna – presuda nekom teleoperateru, i to HT-u kojemu je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti dosudila kaznu od čak 5.9 milijuna eura zbog kršenja regulatornih obveza pristupa i korištenja posebnih djelova mreža, kao i kršenja obveze transparentnosti na veleprodajnom tržištu.

Kako je vidljivo iz rješenja dostupnog na HAKOM-ovim stranicama kazna je odrezana u odnosu na određeni postotak ukupnog godišnjeg bruto prihoda, i to zbog kršenja regulatornih obveza u periodu od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. godine u kojemu, stoji u inspekcijskom rješenju, HT drugim operaterima nije putem B2B servisa dopuštao prelazak iz “standardnog u odgovarajući fault repair profil i obrnuto” u propisanom roku od pet minuta od podnošenja zahtjeva.

Kako je vidljivo iz dokumenta, HT je osporavao prekršaj tvrdeći da ga nije mogao te nije počinio jer u to vrijeme nije bila propisana obveza omogućiti operatorima korisnicima prelazak iz standardnog u odgovarajući fault repair profil i obrnuto, smatrali su da navodno kršenje regulatorne obveze uopće nije meritum tog postupka te su se protivili čak i izvođenju predmetnog dokaznog prijedloga u postupku.

Ranije kažnjavan
Između ostaloga, HT se pozivao na činjenicu da je prethodno u nekoliko navrata upozoravao kako mu je bila nametnuta obveza koju u tom trenutku nije moguće ispuniti, da je zbog toga bio angažirao i poznatog sudskog vještaka za telekomunikacije, a koji je potvrdio HT-ove primjedbe.
Osporavali su potom i način kako je sastavljen optužni prijedlog te tražili da se on ispravi, kao i činjenicu da HAKOM, tvrdili su, nije dokazao na kojoj se njegovoj odluci temelje optužbe, a popis zamjerki toliko je dugačak da se presuda na kraju svela na čak 27 stranica.

Ipak, Općinski sud u Zagrebu 28. je veljače nepravomoćno presudio da je HT ipak kriv za ono što mu HAKOM stavlja na teret, podsjetivši pritom još i kako je riječ o okrivljeniku koji je i prethodno već bio prekršajno kažnjavan.

Svjesno zanemarili
Također, nisu prihvatili činjenicu da HT osporava pogodnost optužnog prijedloga smatrajući kako je on sastavljen u skladu s propisima, kao niti obranu prema kojoj HT nije bio u mogućnosti napraviti poboljšanja unutar svojeg sustava kako bi operaterima omogućio uslugu jer sud uopće nije utvrđivao je li rok u kojemu se ta usluga trebala izvršiti osnovana.

U konačnici, sud je zaključio kako je operater koji ima značajnu tržišnu snagu svjesno zanemario regulatorne obveze te da je pokazao da si “može uzeti za pravo kalkulirati hoće li postupiti u skladu s odlukom Agencije odnosno procijenjivati isplativost kršenja pravnih propisa”.

Kako je za ovaj prekršaj Zakonom bila propisana kazne u rasponu od jedan do 10 posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda od obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga ostvarenog u godini počinjenja prekršaja, sud je odlučio da to iznosi 5.9 milijuna eura što je najveća dosad izrečena kazna nekom teleoperateru.

Prije toga, HT je pravomoćnom odlukom već bio kažnjen na kaznu od 28.1 milijun kuna te 2022. godine na kaznu od 36 milijuna kuna. (D. Koretić, jutarnji.hr)

U svom komentaru slučaja iz Hrvatskog telekoma navode:

“„Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju će Hrvatski Telekom uložiti žalbu. Smatramo kako je riječ o potpuno pogrešnom pravnom i činjeničnom zaključku suda i da HT nije počinio nikakav prekršaj. Naime, riječ je o roku jednog procesnog koraka, konkretno o roku promjene Internet brzine korisnika u sustavima HT-a, za koji se tvrdi da HT u određenom periodu prije nekoliko godina nije provodio u roku od 5 minuta od zahtjeva drugog operatora već ga je provodio u nešto dužem roku. Do 2020. godine propisani rok za ovu radnju bio je 3 sata, a naglo je promijenjen od strane HAKOM-a na 5 minuta te je HT-u ostavljeno mjesec dana da implementira u svojim sustavima taj višestruko kraći rok. IT sustavi HT-a ne mogu se promijeniti u tako kratkom vremenu te je nezavisnim vještačenjem potvrđeno da je u kratkom roku nemoguće primijeniti rok od 5 minuta. U ovom konkretnom slučaju niti je bilo namjere ne provođenja odluka HAKOM-a, niti bilo kakvih posljedica za korisnike a kamoli za tržišno natjecanje, te je HT učinio sve što je bilo objektivno moguće. Odrediti uopće kao prekršaj ovu situaciju, a naročito kao osobito teško kršenje zakona, te posljedično odrediti ovakvu drakonsku kaznu, za objektivnu nemogućnost provođenja jedne procesne radnje u naglo skraćenom roku, smatramo da je zaista izvan svakog razumnog okvira. Nadamo se kako će viši sud kojem ćemo uputiti pravovremenu žalbu sagledati sve okolnosti ovog slučaja i donijeti drugačiju odluku. Također, nadamo se kako će se mijenjati i Zakon o elektroničkim komunikacijama kojima se određuju prekršaji, a kojima će se odrediti i prekršaji i kazne srazmjerno njihovoj težini i posljedicama.“”