Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Lavrov: Rusija i Kina nastavit će suradnju u borbi protiv terorizma

Rusija i Kina će nastaviti surađivati u borbi protiv terorizma u okviru sve snažnijih odnosa, rekao je u utorak u Pekingu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijem.

  • Zahvaljujem kineskoj strani na izrazima sućuti nakon terorističkog napada kod Moskve 22. ožujka i na potpori u borbi Rusije protiv terorizma, prenose ruske novinske agencije riječi Lavrova.

Džihadistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno najmanje 144 ljudi, ali Rusija, bez ikakvih predočenih dokaza, vjeruje da iza napada stoji Ukrajina.

  • Naša suradnja na području protuterorizma nastavit će se, uključujući u sklopu multilateralnih institucija, rekao je Lavrov tijekom službenog posjeta Pekingu.

Moskva i Peking su u veljači 2022., nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, objavili partnerstvo “bez granica” i od tada održavaju čvrste veze.

Lavrov je danas Kini također zahvalio i na slanju skupine promatrača na ruske predsjedničke izbore u ožujku na kojima je predsjednik Vladimir Putin odnio premoćnu pobjedu.

  • Zahvaljujući našim vođama, rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije dosegnuli razinu bez presedana, rekao je Lavrov, dodavši da je reizborom Putina nastavak jačanja odnosa dodatno zajamčen.

Teme razgovora Lavrova i Wanga također uključuju sigurnost u azijsko-pacifičkoj regiji te rat u Ukrajini.

Reuters je prošli tjedan najavio Putinov posjet Kini u svibnju i sastanak s predsjednikom Xi Jinpingom. (V.K./HRT/Hina)