Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nedostaje 275 timova obiteljske medicine; kako dalje?

Prema procjenama Hrvatske liječničke komore, situacija s nedostatkom liječnika obiteljske medicine postala je kritična, više od 400.000 građana ostalo je bez svog liječnika. Trenutačno nedostaje 275 timova obiteljske medicine.
Ovaj nedostatak primarnih zdravstvenih usluga primorao je brojne umirovljene liječnike da se vrate u ordinacije kako bi osigurali adekvatnu skrb za pacijente.

U emisiji Labirint dr. Sabina Treber-Ćulumović, jedna od liječnica koja se iz mirovine vratila na posao, podijelila je svoje iskustvo života i rada na ruralnom području.

– Ja ovdje živim, ovdje uživamo, ovo je raj, istaknula je dr. Treber-Ćulumović, naglašavajući svoju predanost pacijentima, čak i uz izazove koje donosi rad izvan urbanog okruženja.

Situacija na terenu pokazuje da pacijenti cijene i imaju povjerenje u svoje liječnike obiteljske medicine.

– Ovakve doktorice još nisam u svom životu imala, istaknula je jedna od pacijentica, naglašavajući povjerenje i podršku koju dobiva od svoje liječnice.

No izazovi s kojima se suočavaju liječnici obiteljske medicine brojni su. Nedostatak kolega, administrativni teret i pritisak sustava nameću dodatne izazove.

Dr. Damir Jurković, također jedan od povratnika na posao iz mirovine, iznio je probleme s administrativnim zahtjevima koji često dovode do nepotrebnih zapreka u pružanju zdravstvene skrbi.

Unatoč ovim izazovima, liječnici poput dr. Treber-Ćulumović i dr. Jurkovića i dalje nastavljaju s predanošću pružati kvalitetnu zdravstvenu skrb svojim pacijentima. Njihova odlučnost i posvećenost ključni su faktori u osiguravanju zdravlja i dobrobiti građana, posebno u ruralnim područjima gdje pristup zdravstvenoj skrbi može biti ograničen. (hrt)