Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Utaja poreza: Protiv devet okrivljenika USKOK zatražio istražni zatvor

U akciji USKOK-a i policije na zagrebačkom području jučer je uhićeno više osoba. Dovodi ih se u vezu sa sumnjivom preprodajom luksuznih automobila.
USKOK je, na temelju kaznenih prijava PU zagrebačke i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1977., 1973., 1996., 1984.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od siječnja 2023. do travnja 2024. godine u Zagrebu, kao odgovorna osoba V. okr. trgovačkog društva (dalje: društva) te stvarni voditelj poslovanja još četiri društva, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) u odnosu na V. okr. društvo, neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu bez podloge u vjerodostojnim računima te neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje dobara iz drugih država članica Europske Unije namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj.

U realizaciji tog dogovora I. okr. je, sukladno dogovoru s II. i III. okr. te posredstvom IV. okr., organizirao nabavu i unos u Hrvatsku rabljenih motornih vozila namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj od dobavljača društava obveznika PDV-a iz Njemačke, kao i prijevoz tih vozila do njegovih skladišta. Pritom su koristili okolnost da društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Europske unije sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, već su ga dužna obračunati, prijaviti i platiti prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

Prodavatelji tako nabavljenih vozila, ujedno i obveznici PDV-a su, prema prethodnom dogovoru s I., II. i III. okr., izdavali račune bez iskazanog PDV-a s naznakom „isporuka dobara unutar EU“, dok su kao stjecatelje vozila koristili društva kojima je I. okr. stvarni voditelj poslovanja. U ime tih društava su I. okr., te po njegovim uputama II. i III. okr., izrađivali nevjerodostojne račune za unesena rabljena vozila s obračunatim PDV-om u kojima su neistinito iskazivali da su navedena vozila prodali V. okr. društvu, iako su znali da ti računi ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje. Potom su I. okr., te po njegovim uputama II. i III. okr., na ime navodne kupnje tih vozila koja su prodavali na domaćem tržištu, s računa V. okr. društva plaćali račune navodnih dobavljača društava s neistinito iskazanom obvezom PDV-a, a koju ta društva sukladno prethodnom planu nisu podmirila. S tako akumuliranim novčanim sredstvima dalje su raspolagali u zajedničku korist te su ih djelomično koristili za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima vozila, a dijelom su ih podigli u gotovini i podijelili sukladno ulogama i doprinosu.

Nakon toga su, u svrhu izbjegavanja nastale obveze plaćanja PDV-a, po uputama I. okr., u obrascima prijava PDV-a za V. okr. društvo iskazivali odbitak pretporeza na temelju računa društava pod kontrolom I. okr., a koji računi ne predstavljaju vjerodostojnu knjigovodstvenu ispravu za umanjenje nastale obveze plaćanja PDV-a jer ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje. Na opisani način su omogućili neosnovano umanjenje uplate obveze PDV-a, čime je V. okr. društvu na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske umanjena obveza uplate PDV-a u ukupnom iznosu od najmanje 324.078,48 eura, dok su se okrivljenici nepripadno materijalno okoristili za ukupno najmanje 225.390,00 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvero okrivljenika. (hrt)