Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin se bori protiv ‘zlog Zapada’, a da nije bilo Amerikanaca možda bi se u Moskvi vijorila njemačka zastava

Vladimir Putin je u srpnju 2021., šest mjeseci prije početka agresije na Ukrajinu, u ruskim propagandnim medijima objavio svoj autorski tekst pod nazivom “O povijesnoj uniji Rusa i Ukrajinaca”. Očekivano, glavne točke ovog teksta su bile da “su Rusi, Bjelorusi i Ukrajinci jedan isti narod”, te da “se današnja Ukrajina nalazi na teritoriju koji je oduvijek smatran dijelom Rusije”.

Ipak, Rusija je bila pred mogućnošću da i teritorij današnje Ukrajine, ali i one daleko bliže Moskvi izgubi za samo nekoliko mjeseci u ljeto i jesen 1941. Operacija Barbarosa, veliki pokret vojske Sila Osovina koji je počeo u lipnju te godine, na Istočnom frontu je bio u najvećem dijelu uspješan, te su one za kratko vrijeme došle blizu Moskve. A onda je na scenu stupila Amerika.
Nekoliko mjeseci prije velikog pokreta nacista u Europi, američki Kongres je već radio na mjerama za pomoć saveznicima u Europi. Prvobitno nazvan “Act of Mutual Defense of United States”, ovaj program je nakon usvajanja u američkom Kongresu ubrzo dobio naziv “Lend and Lease Act of 19412, i kao takvog ga je potpisao tadašnji predsjednik Franklin D. Roosvelt. Suština ovog zakona je bila pomoć zemljama van SAD koje su trpjele najveće posljedice napada Sila Osovine – na prvom mjestu Velikoj Britaniji, Rusiji, Francuskoj i Kini. Više o svemu Ivan Trajković, rtl.