Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden nazvao Netanyahuov pristup ratu u Gazi “pogreškom”

Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ratu u Gazi je “pogreška”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za Univision, američku TV mrežu na španjolskom jeziku objavljenom u utorak, nudeći dodatne kritike izraelskog postupanja sa sukobom.
– Mislim da je ono što radi pogreška. Ne slažem se s njegovim pristupom, rekao je Biden za Univision.

Američki predsjednik je također, ranije nazvao izraelsko bombardiranje Gaze “neselektivnim”, a njegove vojne akcije “pretjeranim”.

Bijela kuća je prošli tjedan objavila da je predsjednik, u razgovoru s Netanyahuom, zaprijetio da će uvjetovati američku potporu izraelskoj ofenzivi poduzimanjem konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila. Taj je poziv uslijedio nakon izraelskog zračnog napada u kojem je ubijeno sedam djelatnika humanitarne skupine World Central Kitchen.

– Ono na što pozivam je da Izraelci samo pozovu na prekid vatre, dopuste sljedećih šest, do osam tjedana potpuni pristup svoj hrani i lijekovima koji idu u zemlju, rekao je Biden u intervjuu u utorak.

Izraelski vojni napad na Gazu predmet je sve veće međunarodne kritike. Na unutarnjem planu, Biden se također, suočio s višemjesečnim prosvjedima antiratnih aktivista, muslimana i arapskih Amerikanaca diljem zemlje, koji su zahtijevali trajni prekid vatre u Gazi i ograničenja američke vojne pomoći Izraelu.

Sjedinjene Države tradicionalno su štitile Izrael u Vijeću sigurnosti UN-a i stavile veto na tri nacrta rezolucije o ratu u Gazi. (hrt)