Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron nakon Vučićeva posjeta: Francuska podupire rezoluciju o Srebrenici

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je kako će njegova zemlja poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici koja bi se trebala naći pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, čemu se pak oštro protive srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

U video poruci francuskog predsjednika, koju je u petak na svom profilu na društvenoj mreži X prenio Memorijalni centar Srebrenica, Macron je kazao kako će Francuska zauvijek pamtiti patnje kroz koje je BiH prošla tijekom rata 90-ih godina, a posebice srebrenički genocid iz srpnja 1995., kojega je opisao kao jednu od najgorih tragedija u suvremenoj povijesti.

 

– Francuska nije zaboravila više od osam tisuća žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni. S dubokim emocijama pozdravljam preživjele žrtve genocida i njihove obitelji i izražavam iskrenu sućut, izjavio je Macron.

 

Njegova poruka, kojom je ujedno potvrdio kako se Francuska pridružuje državama koje predlažu i žele podržati usvajanje rezolucije o Srebrenici u najvišem tijelu UN, objavljena je samo dva dana nakon što je Vučić boravio u Parizu i tamo razgovarao s Macronom.

 

Vučić je tada izjavio kako je sretan zbog rezultata razgovora koje je vodio s francuskim predsjednikom.

 

– Predsjednik Macron razumije što je ono o čemu smo pričali i što smo se dogovorili, izjavio je Vučić novinarima u Parizu. Srbijanski predsjednik najavljenu raspravu i očekivano usvajanje rezolucije o Srebrenici opisuje kao veliku urotu Zapada protiv Srbije i Republike Srpske. (hrt)