Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Unatoč krhkom zdravlju: Papa Franjo u rujnu na najduljem putovanju u pontifikatu

Papa Franjo planira se u rujnu otisnuti na svoje najdulje putovanje u pontifikatu, u gotovo dvotjedni posjet azijskim zemljama, što mu je davna želja, objavio je Vatikan u petak.

 

Putovanje Azijom i Oceanijom već je neko vrijeme na Franjinom dnevnom redu, ali sumnjalo se hoće li se 87-godišnji poglavar Katoličke Crkve uspustiti s obzirom na njegovu sve veću krhkost i niz preskakanja obaveza zbog zdravstvenih problema.

Njegovo posljednje međunarodno putovanje bio je dvodnevni boravak u Marseilleu u Francuskoj u rujnu prošle godine. U studenome je odustao od putovanja na klimatsku konferenciju COP28 u Dubaiju zbog upale pluća.

Franjo u rujnu planira u Indoneziju 3. i 6. rujna, u Papuu Novu Gvineju između 6. i 9. rujna, na Istočni Timor od 9. do 11. rujna te u Singapur od 11. do 13. rujna.

Vijetnam, koji su vatikanski dužnosnici spominjali kao još jednu destinaciju tijekom gotovo dvotjednog putovanja Azijom i Oceanijom, nije spomenut u objavi.

Posljednjih mjeseci papa je povremeno patio prehlada, bronhitisa i gripe, a zbog bolesti koljena potrebna su mu invalidska kolica ili štap za kretanje.

Njegov ovogodišnji program predviđa i pohode u Italiji, u Veneciju 28. travnja, Veronu 18. svibnja i u Trst 7. srpnja te posjet Belgiji čiji datumi nisu potvrđeni, ali se očekuju u drugoj polovici rujna. (hrt)