Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Crna Gora: Uhićen bivši glavni specijalni tužitelj

– Crnogorski specijalni policijski odjel uhitio je nedjelju nekadašnjeg glavnog specijalnog tužitelja Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog dužnosnika Zorana Lazovića, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Uhićeni su po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva (SDT) koje je priopćilo da se radi o jednom od od najvećih predmeta u tužiteljstvu i da se trenutno izvode akcije na više mjesta u Crnoj Gori.

– Na temelju međusobne suradnje i višemjesečnog koordiniranog djelovanja Specijalnog državnog tužiteljstva, Specijalnog policijskog odjela i EUROPOL-a, lišeni su slobode M. K., bivši glavni specijalni tužitelj i Z. L., bivši pomoćnik ravnatelja Policijske uprave, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja, priopćio je glasnogovornik SDT-a Vukas Radonjić.

– U toku je i pretres njihovih stanova i drugih prostorija u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova kaznenog djela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak, dodao je Radonjić.

Milivoje Kantić je prvi put za crnogorskog glavnog specijalnog tužitelja izabran sredinom 2015., reizabran je 2020., a razriješen 2022. godine, jer je stekao uvjete za mirovinu.

Tijekom njegovog mandata, tadašnja oporba i nevladine udruge zamjerali su mu da štiti obitelj Mila Đukanovića i vrh njegove Demokratske partije socijalista.

Vodio je slučaj pokušaja državnog udara 2016. u kojem su čelnici proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nepravomoćno osuđeni za pokušaj prevrata u Crnoj Gori zajedno s dvojicom pripapadnika ruske obavještajne službe.

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. ta je presuda ukinuta, a postupak vraćen na ponovno suđenje. Mandić i Knežević iz oporbe su prešli u vladajuće klupe i Katniću su prijetili da će mu se osvetiti zbog namještanja dokaza tijekom postupka.

Katnić je optuživan i za zločine tijekom crnogorske opsade Dubrovnika, što je on negirao.

Zoran Lazović je bio istaknuti dužnosnik crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB). Radni vijek proveo je u policiji. Do početka 2021. bio je šef Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala crnogorske policijske uprave.

Prije dvije godine uhićen je njegov sin Petar Lazović, protiv kojeg je SDT predao više optužnica, tereteći ga za teška kaznena djela i posebno veze s “kavačkim kriminalnim klanom”. (hrt)