Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Izbori: Promatrača osjetno manje nego na izborima 2020.

Provedbu izbora za Hrvatski sabor u srijedu, 17. travnja nadzirat će oko 5400 promatrača, što je oko 3100 manje nego na izborima u srpnju 2020. godine.

Rad izbornih tijela promatrat će ukupno 5333 promatrača, izvijestili su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP), navodeći da će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj pratiti njih 5246, a da je za biračke odbore u inozemstvu prijavljeno 87 promatrača.

Te brojke upućuju da promatrači neće biti na svim biračkim mjestima, naime, u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj u srijedu će biti otvoreno više od 6500 biračkih mjesta, a u inozemstvu, gdje se glasuje dva dana, njih 110.

Na osjetno manji interes za promatranjem izbora, vjerojatno utječe činjenica da u biračkim odborima sjede predstavnici i većinskih i oporbenih stranaka, što je jedan vid promatranja, te da se cjelodnevno promatranje, ne plaća.

Navedenim promatračima trebat će dodati i onih nekoliko koji će pratiti rad DIP-a, no potvrda njihovog konačnog broja, još se čeka. (M.M./HRT/Hina)