Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Haaretz: Hamas dao protuprijedlog za dogovor o razmjeni talaca

Tim prijedlogom predviđa se oslobađanje izraelskih talaca u zamjenu za Palestince iz izraelskih zatvora te postepeno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze nakon 42-dnevnog primirja, objavio je Haaretz, pozivajući se na palestinske i arapske izvore.

Hamas je ranije odbacio kompromisni prijedlog SAD-a o oslobađanju 40 talaca u zamjenu za 900 palestinskih pritvorenika tijekom šestotjednog primirja. Haaretz prenosi da Hamasov protuprijedlog traži da izraelska vojska prestane s borbama u inicijalnom šestotjednom prekidu vatre te da se povuče iz urbanih centara.

Istovremeno bi se izbjeglima omogućio povratak na sjever Pojasa. Hamas bi tijekom tog razdoblja pronašao sve taoce u područjima borbi te ustvrdio kakvog su zdravstvenog stanja. U drugoj fazi bi se izraelska vojska povukla na teritorij Izraela, a tek tada bi razmjena zatočenih krenula, piše izraelski medij.

Za svakog izraelskog civila oslobađalo bi se 30 palestinskih zatvorenika, a za svakog vojnika 50 Palestinaca, uključujući i 30 koji su na doživotnoj robiji.Izraelski vojnici i poginuli taoci bili bi predani u trećoj i konačnoj fazi, kad završi opsada Gaze te kad započne obnova područja. Izrael je ranije procijenio da je živo oko 100 od otprilike 130 taoca koji ostaju u palestinskoj enklavi. Sada strahuje da ih je mrtvo puno više. (L.P./HRT/Hina)