Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zapadni saveznici pozivaju Izrael da izbjegne eskalaciju sukoba s Iranom

Zapadni saveznici pozivaju Izrael da izbjegne eskalaciju sukoba s Iranom jer Jeruzalem razmatra odgovor na napad raketama i bespilotnim letjelicama.

Izraelska vojska predstavila je niz opcija za potencijalne napade na Iran o čemu u ovim trenucima odlučuje ratni kabinet.

I dok neki izraelski političari inzistiraju na “slanju snažne poruke Teheranu”, kako ne bi ponovio vojnu akciju, ključni članovi u ratnom kabinetu naglašavaju da je to prilika za jačanje “strateškog saveza” protiv prijetnje iz Irana.

  • Izrael će iskoristiti ovu situaciju i najvjerojatnije pokrenuti udare na iranske teritorije. Ima već informacija o tome. Mnogi utjecajni mediji već su objavili da Izrael planira udariti na određene iranske vojne objekte u bliskoj budućnosti, izjavio je Murad Sadeddinov, vanjskopolitički analitičar.
  • Naš je savjet svim pristašama cionističkog režima da cijene vrijednost odgovornog i proporcionalnog djelovanja Irana umjesto da biraju neprikladne riječi o Iranu. Trebali bi upozoriti uzurpatorski režim da ne čini nova zla jer će to za njega imati nesagledive posljedice, istaknuo je Nasser Kanaani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Iran. (B.B.B./HRT/Hina)