Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD: Donji dom Kongresa glasat će odvojeno o pomoći Izraelu i Ukrajini

Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca nakon što je Senat izglasao mjeru koja je uključivala obje države.

Johnson je u ponedjeljak navečer nakon susreta s republikanskim zastupnicima u donjem domu Kongresa rekao kako će to podijeljeno tijelo tada razmatrati još i pomoć Tajvanu te američkim saveznicima na istoku Azije.

– Znamo da svijet čeka našu reakciju, rekao je Johnson.

Gledaju hoće li Amerika stati iza svojih saveznika, u našem interesu diljem svijeta. I hoćemo.

Američka pomoć tim državama još nije usvojena jer Johnson nije htio razmatrati 95 milijardi dolara vrijednu mjeru koju je gornji dom usvojio u veljači. Ona je uključuje 14 milijardi dolara pomoći Izraelu te 60 milijardi za Ukrajinu.

Johnson je naglasio kako nove mjere u Zastupničkom domu predviđaju otprilike iste iznose inozemne pomoći.

Pritisak da ta financijska pomoć napokon prođe kroz Kongres narastao je nakon iranskog napada na Izrael, piše agencija Reuters.

Johnson je na meti desnog krila republikanaca koji mu prijete da će ga zbaciti s funkcije čelnika većine u donjem domu ako prođe pomoć Ukrajini.

Mnogi od njih, bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, protive se slanju još milijardi dolara ratom pogođenoj zemlji, istovremeno podržavajući pomoć Izraelu. (hrt)