Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

Na izbore za Hrvatski sabor izašlo je u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mjesta, objavio je u srijedu Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Mobiliziranje svih koje okuplja Hrvatsko narodno vijeće (HNV), mjesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruga koje promiču kulturu Hrvata bilo je iznimno, objavio je na društvenim mrežama Žigmanov, navodeći kako je riječ o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore otkada Hrvati u Srbiji sudjeluju u političkim procesima matične države.

Prema njegovim riječima rezultat je to kampanje putem društvenih mreža, pozivanja i organiziranja članova udruga za koje je organiziran prijevoz do Subotice i Beograda iz svih mjesta u kojima živi hrvatska zajednica.

Konzul savjetnik u hrvatskom konzulatu u Subotici Zdravko Vincelj izjavio je da su dva izborna dana pretekla mirno i dostojanstveno. Nije bilo zastoja ni bilo kakvih problema i unatoč povećanom interesu za glasanje.

Hrvatska zajednica u Vojvodini imala je dvoje predstavnika na dvije izborne liste. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić bila je kandidatkinja HDZ-a, a dopredsjednik Demokratske zajednice Hrvata Tomislav Stantić nositelj liste za dijasporu koalicije Fokus Republika.

Na parlamentarnim izborima 2020. biračko pravo iskoristilo je 350 hrvatskih državljana u Vojvodini, a 2016. njih 276.

Prema neslužbenim procjenama, glasačko pravo ima oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Srbiji borave privremeno ili trajno. (M.M./HRT/Hina)