Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iran pojačava represiju usred povećanja regionalnih napetosti

Smaknućima osuđenika, uhićenjima disidenata i povratkom policijskih ophodnji za provođenje pravila o obveznom nošenju hidžaba, Iran pojačava represiju dok rastu napetosti s njegovim zakletim neprijateljem Izraelom, tvrde aktivisti.

Iranci se u Islamskoj republici suočavaju sa sve većom represijom otkako su diljem zemlje izbili prosvjedi nakon što je u rujnu 2022. u pritvoru umrla 22-godišnja Mahsa Amini, uhićena zbog navodnog kršenja pravila o odijevanju za žene.

No, gušenje oporbe je ušlo u novu fazu porastom straha od regionalnog sukoba, pri čemu je Izrael u petak napao Iran.

Aktivisti su zabilježili da su se bijeli kombiji “policije za ćudoređe” vratili na gradske trgove diljem zemlje te da odvoze žene za koje smatraju da su prekršile pravilo o obveznom nošenju hidžaba, na snazi od Islamske revolucije 1979.

Šef teheranske policije Abas Ali Mohamadian je javno najavio najnovije mjere 13. travnja, a lokalni mediji su rekli da su dobile naziv “Nour” (“svjetlo” na perzijskom).

Nekoliko videa objavljenih na društvenim mrežama, uz ključne riječi “jang aliyeh zanan” (“rat protiv žena”), prikazuju žene koje u kombije tjeraju policajci u pratnji policijskih službenica odjevenih u čador, islamsku odjeću za žene.

Ulice pretvorene u ‘bojište’

  • Islamska Republika je ulice pretvorila u bojište protiv žena i mladih, napisala je dobitnica Nobelova nagrade za mir i zatvorena aktivistica za ljudska prava Narges Mohamadi iz teheranskog zatvora Evin, što su njeni pristaše objavili na društvenim mrežama.

Jedan video snimljen u blizini stanice podzemne željeznice na sjeveru Teherana, prikazuje ženu koja se srušila na tlo nakon što ju je privela policija, a prolaznicima, koji su joj pokušali pomoći, govori da joj je zaplijenjen telefon.

U drugom se videu čuje zvuk, za koji se čini da je policija koja koristi elektrošokove protiv žena strpanih u kombi.

  • Usred rastućeg otpora u zemlji i međunarodne pažnje usredotočene na regionalne napetosti, Islamska Republika koristi priliku da bi pojačala svoju kampanju represije protiv oporbe, rekao je Hadi Ghaemi, upravitelj njujorškog Centra za ljudska prava u Iranu.
  • Bez čvrstog međunarodnog odgovora, Islamska Republika će biti ohrabrena da pojača svoje nasilje protiv žena i svoje nečuveno kršenje ljudskih prava, kazao je Ghaemi.

Stotine ljudi su ubijene, prema skupina za ljudska prava, a tisuće uhićene, prema Ujedinjenim narodima, u gušenju prosvjeda 2022. koji su predstavljali najveći izazov za Islamsku Republiku. (B.B.B./HRT/Hina)