Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković potvrdio da će biti nositelj liste za Europski parlament

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će biti nositelj liste na izborima za Europski parlament. Izjavio je to uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

– Hoću. Hoću, odgovorio je premijer Andrej Plenković na pitanje novinara hoće li nositi listu za Europski parlament.

Opovrgnuo je tvrdnje oporbe da je to “bijeg u Bruxelles” i dodao da je to pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku.

– To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europi, da bude jača, poručio je Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Prvi je ovo veliki sastanak HDZ-a nakon izbora, vode se razgovori, a danas će se provesti i analize izbornog rezultata, izvijestio je za HTV novinar Šime Vičević.

– Međutim, top tema i pitanje broj 1 jest kako doći do 76 ruku koje su potrebne za stvaranje vladajuće većine, rekao je.
Prvi inicijalni razgovori provedeni su još protekloga tjedna.

– Znamo da je Andrej Plenković već razgovarao s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, da su oni izrazili volju da nastave suradnju s HDZ-om i partnerima, kazao je te dodao da “nacionalne manjine ističu da žele ostati zajedno, dakle svih osam zastupnika zajedno bez dijeljenja”, dodao je.

Napomenuo je da se također zna da je HDZ u kontaktu s Domovinskim pokretom.

– Vidjet ćemo danas ima li u toj priči koraka naprijed, jesu li možda postignuti kakvi pomaci. U svakom slučaju, HDZ smatra da je Domovinski pokret nakon izbora smirio retoriku. Kažu da su oni otvoreni za suradnju sa svima koji su također otvoreni i koji nisu isključivi. Međutim, u ovome trenutku najveći kamen spoticanja, odnosno problem u ovoj priči, leži u činjenici da Domovinski pokret ne želi zajedno u koaliciju s SDSS-om. A s druge strane, znamo da tri izabrana zastupnika SDSS-a ulaze u kvotu nacionalnih manjina, kazao je novinar Vičević.

Dodao je da što se tiče ostalih prijedloga koji dolaze s lijevog oporbenog spektra i Mosta, a koji se tiču privremene ili manjinske vlade, sve to u HDZ odbacuju i kažu da je došlo vrijeme da oporbeni spektar, posebno onaj s ljevice, shvati da su izgubili izbore. Druga važna tema tiče se europskih izbora.

– Naime, HDZ će danas izaći s popisom, odnosno listom svojih kandidata. Jučer na pitanje, hoće li Andrej Plenković biti na toj listi, kazao je, vidjet ćemo. Ali u svakom slučaju, kako će ona izgledati, doznat ćemo kasnije tijekom dana jer krajnji rok za predaju liste Državnom izbornom povjerenstvu ističe sutra u ponoć, zaključio je Šime Vičević. (hrt)