Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kim Jong Un otišao još jedan korak dalje: Sjeverna Koreja prvi put izvela vježbu ‘nuklearni okidač‘

Sjeverna Koreja je objavila kako je testirala “superveliku” bojevu glavu krstareće rakete i novu protuzračnu raketu.

Sjeverna Koreja je izvela svoje prve vojne vježbe koje su simulirale nuklearni protuudar, objavila je tamošnja državna agencija KCNA, kao i ostali državni mediji.

Vrhovni vođa Kim Jong Un je nadgledao vježbu nazvanu “nuklerani okidač”, što je bio dio testiranja nacionalnog sustava upravljanjem nuklearnim oružjem. Osim što je čelništvo Sjeverne Koreje željelo provjeriti raznovrsnost vlastitih nuklearnih sposobnosti, bio je to i navodi KCNA, prosvjed protiv američkih i južnokorejskih “provokativnih i invazivnih” vojnih vježbi.

Simulacijske vježbe sjevernokorejske vojske uključivale su manevriranje trupa u položaju nuklearnog protunapada te ispaljivanje lažnih nuklearnih bojevih glava u slučaju upozorenja na nuklearnu krizu. Tom prilikom je ispaljeno nekoliko balističkih raketa kratkog dometa prema moru, u blizini istočne sjevernokorejske obale.
Prije nekoliko dana Sjeverna Koreja je objavila kako je testirala “superveliku” bojevu glavu krstareće rakete i novu protuzračnu raketu. Tada je rečeno kako su ti testovi bili dio redovnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da nemaju nikakve veze sa situacijom u okruženju.

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, od kojih su neki sposobni i nositi nuklearne bojeve glave. (Hina, jutarnji.hr)