Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Penava danas u 11 drži pressicu; Istaknuti politolog: ‘Ovo su stvari koje si Plenković ne može dopustiti…‘

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, najavio je za danas u 11 sati konferenciju za medije u prostorijama DP-a u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Tema pressice je izvještaj s Predsjedništva Domovinskog pokreta.
Jutarnji ekskluzivno doznaje da su započeli konkretni pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta i vrlo je izgledno da će Hrvatska za desetak dana imati novu saborsku većinu i Vladu. Doznao je to novinar Jutarnjeg Goran Penić nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a.
Glavni uvjet Domovinskog pokreta da u Banskim dvorima SDSS nema svoje predstavnike bit će ispunjen, ali, kako nam je reklo nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a, nitko stranci Milorada Pupovca ne može zabraniti da iz Sabora daje podršku toj Vladi, ako ona bude nastavila podržavati manjinske politike.

Saborski zastupnik DP-a Josip Dabro izvijestio je jučer da je DP spreman sastaviti vladu s HDZ-om, te da danas kreće u službene pregovore sa svim strankama.

Razgovarali su i s predstavnicima SDP-a i Mosta. Sutra kreću službeni razgovori sa svim strankama, poručio je.

Jučer je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio da je HDZ čuo poruku birača i da zajedno s DP-om i Suverenistima dolazi do 85 mandata.

  • Dakle centar i desno. Mi ćemo to uvažiti, rekao je.

Rekao je i da su u timu za pregovaranje o novoj Vladi on, Medved, Anušić, Katušić i Milić.

  • Što se tiče prava manjina – sve ostaje kao i do sada. Imali smo odličnu suradnju, glasali su za sve predložene zakone… Nije bilo niti jednog pitanja vezanog za nacionalne interesa, a da manjinci nisu pružili podršku, rekao je.

Što se pak manjinaca tiče, njih osmero odlučilo je u pregovorima nastupati isključivo kao jedan blok. Dakle, ne dolazi u obzir da se odreknu tri predstavnika srpske manjine.

Novoizabrani zastupnik Armin Hodžić, koji će uz svoju bošnjačku u Saboru braniti interese i albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, rekao je da se na osmero zastupnika manjina vrši veliki pritisak.

Isti stav, o opasnom presedanu, ima i Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine.
Dario Hrebak iz HSLS-a koji je u Saboru ušao na listi HDZ-a kaže da su njemu govorili da je “zagrljaj s HDZ-om” prečvrst.

“Danas mogu reći da sam preferencijalno ušao u Sabor po drugi put. Manjine su se tu postavile jako čvrsto. Pitanje je koliko je Andrej Plenković spreman daleko ići. Mislim da je on dovoljno pametan da zna da mu trebaju i manjinci i neke malo desnije opcije. Uvijek trebaju oni ljudi da možeš reći, ‘ja bih to, ali oni drugi ne daju’.

Ipak, za Hrebaka postoje veliki problemi. Prihvatiti Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture je izravna pljuska Andreju Plenkoviću. Onog časa kad na to pristane, on je priznao da je izgubio. Manjine su se tu postavile jako čvrsto, ili mi ili nitko. Nemoguće je napraviti većinu bez manjina, komentirao je jučer Hrebak.

On tvrdi da je koalicija HDZ-a i DP-a je nemoguća bez liberala i bez manjina.

SDP je pak jučer na Twitteru poručio da je “pred nama povijesna prilika”.

“Pred nama je povijesna prilika da mijenjamo RH na bolje. Nakon konstituiranja Sabora imat ćemo vremena sjesti i vidjeti možemo li naći modalitet za formiranje vlade. Pozivamo stranke da se očituju hoće li poštivati ono o čemu su govorile prije izbora i omogućiti promjenu!

U ovom je trenutku apsolutni prioritet što prije konstituirati Sabor i uvesti parlamentarni nadzor kako bismo spriječili ovu tehničku Vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Moram izvan snage staviti odluku o imenovanju Ivana Turudića i ukinuti Lex AP!”, napisali su na Twitteru. (A.VL., jutarnji.hr)