Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Iduće školske godine 550 mjesta više u gimnazijama. Neka zanimanja se gase, a nova uvode

Za gotovo 41 tisuću učenika osmih razreda uskoro počinju upisi u srednju školu. U gimnazijama 550 mjesta više, a u Splitu novo zanimanje meteorološki tehničar.

Uz kemijske i prehrambene tehničare te gimnazijalce, u splitskoj Prirodoslovnoj školi od jeseni će se prvi put naći i meteorološki tehničari.

“Upisujemo jedan razred meteoroloških tehničara od 24 učenika. Tako da se nadam da će se upisati djeca koju zanimaju područje fizike, matematike i biologije”, rekla je Marija Pustak, ravnateljica Prirodoslovne škole Split.

Odgovor na tržište rada
Odgovor je to na potrebe tržišta rada, a podršku su dobili i od Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ovo zanimanje, kažu u školi, učenicima otvara brojne prilike.
“Ja se nadam da će ti naši učenici koji će ovdje završiti četiri razreda, da osim što će odmah moći ići na tržište da će uspješno moći upisati studij i postati meteorolozi”, rekla je Ana Boban, profesorica fizike u Prirodoslovnoj školi Split.

U zadarskoj Prirodoslovno-grafičkoj školi ukidaju zanimanje ekološkog i kemijskog tehničara, a umjesto toga, upisat će jedan razred gimnazijalaca.

“Uvodimo program prirodoslovne gimnazije zato što je to prilika učenicima osmih razreda da po prvi put u našoj županiji upišu taj program”, rekla je Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru.

Očekuju velik interes, a mjesta ima za 24 učenika.
“Za prirodoslovnu gimnaziju imamo sve kadrovske i materijalne uvjete. Imamo opremljene laboratorije, specijalizirane učionice u tom smjeru prirodoslovlja”, rekla je Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru.

Cilj je povećati broj učenika u gimnazijama
Uvođenje gimnazijskih programa odobreno je u četiri strukovne škole. Cilj Ministarstva obrazovanja je do 2026. povećati udio gimnazijalaca na 35 posto, pa je za iduću školsku godinu u gimnazijama 550 mjesta više.
“Ono što analize i izvješća koja imamo pokazuju je da upravo učenici završetkom gimnazijskih programa imaju veću uspješnost, odnosno veću završenost prijediplomskih i poslijediplomskih studija”, rekla je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Odluka o upisu je u javnom savjetovanju. Za iduću školsku godinu osigurano je više od 48 tisuća upisnih mjesta, odnosno 2180 razreda. Od toga 26 posto u gimnazijama, 40 posto u 4-godišnjim, a 24 posto u trogodišnjim strukovnim školama. Kao i lani, prijamni ispit za upis provodit će 8 zagrebačkih gimnazija za prirodoslovni, opći i matematički smjer. Učenici će ga pisati od 2. do 5. srpnja.
“Učenici će pisati isti ispit, održavat će se u isto vrijeme, a sve škole koje ga provode za taj smjer će rezultate priznavati. Nismo više mogli raditi selekciju jer su svi učenici imali isti, odnosno maksimalan broj bodova. Također, cilj je te upise učiniti objektivnijima u smislu znanja, a ne ocjena”, rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu.

Početak prijava u sustav upisa za učenike počinje krajem svibnja, a koju su srednju školu uspjeli upisati, znat će 10. srpnja. (N1)