Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Danas u Hrvatsku stižu Rafalei: “Čut ćete ih, javit će se”

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa, danas oko 12.30 u Hrvatsku u Zagreb stiže prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske. Dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.
MORH je objavio da će biti organiziran svečani doček. “Svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, održat će se u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine s početkom u 12:30 sati.

“Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman”, priopćilo je Ministarstvo obrane.
Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec”, objavio je MORH.

Ostalih šest Rafalea doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine, kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota. (N1)