Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Poznati vinar i njegov sin optuženi zbog muljanja s EU novcem. Hoće li morati vratiti 1,3 milijuna eura?

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu potvrdilo je da je podiglo optužnicu protiv poznatog hrvatskog vinara Josipa Galića, njegovog sina Ine Galića, te još dvije osobe koje se se povezuje sa subvencijskom prijevarom teškom 1.333.524,76 eura.
Riječ je o slučaju čije je rasplitanje inicirao OLAF, europski ured za borbu protiv prijevara, a umjesto europskog tužiteljstva istragu je provelo županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Detalji optužnice
Prema optužnici Josip Galić je još u listopadu 2015. konkurirao na natječaju za ulaganja u vinariju što ga je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodjeljivala iz fondova EU.
Tužiteljstvo tvrdi da su Galić, njegov sin i njihovi suradnici znali da će najveći dio poslova odraditi tvrtka Ine Galića, koja je zapravo bila u sukobu interesa. Naime, obiteljski povezane tvrtke ne smiju dobivati poslove pa su zato, navodi se u optužnici, druga dvojica izvođača kao podizvoditelje naveli neke druge firme a ne onu u vlasništvu Galićevog sina.

Drugim riječima, sumnja se da su sastavili dokumentaciju iz koje neće biti vidljivo da je u izvođenju radova sudjelovala tvrtka u sukobu interesa.

Isplata EU sredstava
Agencija je 16. svibnja 2016., nakon zaprimanja prijave i obrade dostavljenih podataka donijela odluku kojom je Galićevoj vinariji odobrena potpora u iznosu od 1.333.524,76 eura. Uslijedilo je, sumnja se, lažiranje dokumentacije, koja je nakon dovršetka radova poslana Agenciji za plaćanja kako bi se opravdao utrošeni novac.
Agencija je u kolovozu 2018. traženu potporu i odobrila iako ona, kako stoji u optužnici, ne bi bila ni odobrena ni isplaćena da je agencija raspolagala podacima kako je najveći dio radova na ovom projektu izvela firma u sukobu interesa. Na ovaj način napravljena je šteta Agenciji za plaćanja, a OLAF je još u lipnju 2021. u svom izvještaju zatražio od hrvatskih vlasti da Galić vrati nezakonito pribavljeni novac.

Gdje će se suditi Galićima?
Kada je prvotno pojavila informacija o ovom sumnjivom financiranju iz Vinarije Galić tvrdili su kako u vrijeme kada su tražili potpore nije bilo propisa koji bi jasno branili da rodbinski povezana tvrtka sudjeluje u realizaciji europskog projekta.

Inače, optužnica je podignuta još prošli mjesec a u međuvremenu je Županijski sud u Slavonskom Brodu tražio da se ovaj slučaj delegira na neki drugi sud u Hrvatskoj s obzirom na utjecaj i moć Galića u Slavonskom Brodu. O tome bi uskoro odluku trebao donijeti Visoki kazneni sud RH. (Ana Raić, N1)