Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija pojačava ofenzivu u istočnoj Ukrajini, Kijev odolijeva napadima

Rusija je poslala dodatne trupe u Očeretine u istočnoj Ukrajini nastojeći ondje pojačati ofenzivu, no ukrajinske snage i dalje drže selo očekujući da će američke isporuke oružja situaciju preokrenuti u njihovu korist, objavila je u subotu ukrajinska vojska.
Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da su ruske vojne snage prošli tjedan izvele 35 napada na ukrajinska energetska postrojenja, na tvornice, željezničku infrastrukturu, protuzračnu obranu i na skladišta sa streljivom.

U objavi stoji da su udari, koji su trajali od 20. do 27. travnja, “odgovor na nastojanja kijevskog režima da ošteti ruska energetska i industrijska postrojenja”.

Ukrajina je posljednjih tjedana sustavno gađala ruske rafinerije nafte i ostala postrojenja, ne obazirući se na traženje Sjedinjenih Država da to ne čini.

Ukrajinski su dužnosnici kazali da su ruski projektili u subotu pogodili elektroenergetska postrojenja u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, što je pojačalo pritisak na otprije oslabljen energetski sustav, a zemlja istodobno nema dostatnu protuzračnu obranu unatoč odluci o slanju američke vojne pomoći.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su napadi izvedeni tako što se koristilo precizno oružje dugog dometa, koje je lansirano s mora i iz zraka, a to uključuje i hipersonične projektile Kinžal i dronove.

U objavi stoji i da su gađane i pogođene formacije ukrajinskih trupa, kao i strani plaćenici. Više na hrt.hr