Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Idući tjedan nastavak pregovora o formiranju vlasti

Ni 11 dana nakon izbora nije jasnije tko će biti dio parlamentarne većine. Nakon što se već mislilo da su pregovori o sastavljanju vlade pri kraju, jučerašnje izjave nekih od glavnih aktera upućuju na to da dogovor ipak nije blizu. Kako je najavljeno, pregovori HDZ-ove i SDP-ove koalicije s Domovinskim pokretom nastavljaju se najvjerojatnije sutra.
Hrvatski suverenisti neće sudjelovati ni u vladajućoj većini ni u vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača, izjavio je jučer predsjednik stranke Marijan Pavliček.

– To bi bila izdaja birača, naš obraz nije na prodaju. Nikad u životu nismo bili žetoni niti ćemo to ikad biti, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Svaka druga odluka bila bi suluda, dodao je Pavliček, s obzirom na to da su Hrvatski suverenisti u parlament ušli na antikorupcijskoj platformi zajedno s Mostom i Nezavisnom listom mladih. Isto tako, zastupnici Suverenista neće podržati Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora.

Pavliček ističe da HDZ nikako nije zaslužio njihovu potporu jer je u prethodne četiri godine redom odbijao sve prijedloge Hrvatskih suverenista.

Što se tiče kombinacija sa SDP-om, Pavliček odgovara da ta tema nije bila na dnevnom redu Predsjedništva, a nitko s Iberova trga još ih nije ni zvao na službeni sastanak.

Hrvatski suverenisti samostalno su donijeli odluku prema kojoj odbijaju svaku suradnju s HDZ-om, poručio je njihov predsjednik, ali i dalje su u partnerskom odnosu s Mostom.
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je jučer da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti ponižavanje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te da će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj, bilo po političkoj osnovi.

– Nećemo dopustiti ponižavanje SDSS-a koji je predstavnik srpskog naroda u RH. To znači da nećemo dopustiti ponižavanje onih koji za nas glasaju i koji su nam dali povjerenje da s njihovim glasom odlučujemo što je u njihovom interesu i interesu RH, rekao je Pupovac na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u Gudovcu pokraj Bjelovara. (hrt)