Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Pada ruska elita: Uhićen raskalašeni general, idući je na redu ‘gospodar rata‘ u Ukrajini!?

Sergej Kirijenko, nekad najmlađi ruski premijer kojega je tadašnja oligarhija pripremala za Jeljcinova nasljednika, mogao bi opet zavladati

Svako malo, ciklički se “iz pouzdanih” kremaljskih izvora pojavljuju informacije o smjeni ovog ili onog bliskog suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sada se, nakon uhićenja jednog od najbližih suradnika ministra obrane Sergeja Šojgua, generala Timura Ivanova, po Moskvi počelo u pola glasa šaputati da bi ga to možda moglo stajati pozicije.

Podsjetimo, general Timur Ivanov uhićen je u svom uredu i netom nakon sastanka na kojem je sjedio u Šojguovoj neposrednoj blizini, što je protumačeno kao “znakovita poruka” ministru, za kojega inače od početka ruske agresije na Ukrajinu spekuliraju da će “pasti, samo što nije”. A Šojgu se održava evo već više od dvije godine rata. U Putinovoj Rusiji stalno vlada atmosfera nesigurnosti u njegovu bliskom krugu, gdje se svi bore za naklonost “cara”.

Nagađa se da bi čak moglo doći do velikih smjena, neki izvori ističu da bi mogao “pasti” i dosadašnji premijer Mihail Mišustin, pa čak i da bi, nakon punih 20 godina na čelu ruske diplomacije, mogao otići i Sergej Lavrov. Neki spominju da bi na Mišustinovo mjesto mogao zasjesti Sergej Kirijenko, zamjenik Putinove predsjedničke administracije, nekadašnji najmlađi ruski premijer kojega je tadašnja kremaljska oligarhija pripremala za Jeljcinova nasljednika.

Navodi se da bi Putin mogao nagraditi Kirijenka (i neki režimski mediji navode da mu se traži neko zaslužno mjesto) zbog dobro obavljenih izbora, jer mu je omogućio pobjedu od preko 80 posto, što je bio cilj kampanje. Doduše, o tome se nešto više spekuliralo početkom godine, ali sada je opet utihnulo. No, možda se najavljuje da bi do rošada u vladi moglo doći i zbog najave samog Putina da je došlo vrijeme da se, na temeljima “specijalne vojne operacije”, stvori nova “vladajuća elita”.
Koliko je zbilja ugrožen Sergej Šojgu, pogotovo sada kada mu je konačno krenulo na bojištu (Rusi su zadnjih tjedana uspjeli ostvariti nekoliko značajnih prodora, koji bi itekako mogli utjecati na daljnji tok proljetnih borbi), ali svi se, i među ljudima bliskima Kremlju, ali i The Financial Times, pitaju – zašto je Ivanov uhićen baš sada, kada se o njegovu raskošnom životu iznad njegovih mogućnosti u Moskvi pričalo već godinama, a pogotovo zašto je uhićen u ministarstvu obrane. Nagađa se da je to ipak “čin” koji je oslabio poziciju Šojgua.

Možda je sve ovo Putinov igrokaz, kojim želi disciplinirati svoje suradnike, za koje ocijeni da su se malo “uzoholili” pa traže nešto više i komotnije mjesto uz Putinove skute, a Šojgu je uspio popraviti, nakon što se raskrstilo s Wagnerom i Prigožinom, uzdrmani imidž Armije i Ministarstva obrane, koje je zbog neuspjeha na fronti stalno bilo na udaru kremaljskih radikala. Putin će sljedećeg tjedna imati inauguraciju, a nakon toga će imenovati novu vladu te se očekuju neke promjene, što je samo potaknulo da se zatalasa među elitom – neki da opstanu i da se održe, drugi pak traže šansu da se probiju i ogriju, odnosno budu u Putinovu vidnom polju.

On će vladati još, kako se predviđa, najmanje 12 godina, do 2036. godine! Inače, kako kaže neovisni ruski novinar kojeg su proglasili “stranim agentom”, Aleksej Venediktov, Ivanov je čak bio u kombinaciji da “zamijeni” Jevgenija Prigožina (nakon njegove smrti) u “poslovima” s Afrikom, glavni urednik portala Republic Dmitrij Kolezev (također “strani agent”) smatra da je Šojgu bio “zaštitnik Ivanova” te da sada može imati problema zbog toga, dok politolog Abbas Galjamov, također proglašen “izdajnikom”, smatra da su šanse Šojgua za “reizbor” pred “rekonstrukciju vlade” sada znatno smanjene.

Naime, kako navode čak i prorežimski ruski mediji, očekivalo bi se da se prvo jednog takvog dužnosnika smijeni ili premjesti na manje važnu funkciju pa onda uhiti, ali očito je Vladimir Putin ovim odlučio poslati poruku svojim najbližim suradnicima. No čak i da dođe do nekih drastičnijih promjena, teško je vjerovati da će se Putin bilo koga od svih sadašnjih suradnika potpuno odreći, svakome će naći neko utočište ili sinekuru. Barem je tako dosad funkcioniralo.

Kad smo već kod Šojgua, napomenimo da su se krajem 2023. godine znale pojaviti informacije da bi na njegovo mjesto mogao zasjesti Aleksej Djumin, navodno Putinov ljubimac za kojeg se čak tvrdilo da je jedan od mogućih Putinovih nasljednika. Djumin je gubernator Tule, grada u kojem je koncentrirana najjača ruska vojna industrija, pa preko toga ima i “kvalifikacije”. No treba pričekati sredinu svibnja, da vidimo što će se zbilja od svega ovoga ostvariti. (V. Vurušić, jutarnji.hr)