Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora

Javnosti se s Iblerova trga u Zagrebu obratio šef SDP-a Peđa Grbin nakon što je odradio turu pregovora o sastavljanju Vlade s Domovinskim pokretom.
‘Naš prijedlog je da se Sabor utemelji na antikorupcijskim temeljima. Prvi korak je status Ivana Turudića – čovjek koji ima veze s kriminalom ne može biti glavni državni odvjetnik’, rekao je uvodno.
‘Korupcija je ogroman problem. Drugo pitanje je pitanje lex AP-a, stanje medijskih sloboda je zabrinjavajuće i u tom kontekstu rješavanje tog pitanja je prioritet’, dodao je.
Kaže da zna koliko vremena ima za formiranje saborske većine, a na potezu je Domovinski pokret.
‘Svaka politička opcija će davati izjave o svojim pozicijama, neću davati izjave u ime drugih. Svi znaju koja je naša pozicija. Smatramo da je u ovom trenutku prilika da Hrvatska napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije, a sve opcije su na stolu, pa i ponavljanje izbora’, rekao je.
O kadrovskim pitanjima, kaže Grbin, nije se razgovaralo s DP-om. Dodao je i da će suradnja s tom strankom možda biti kratkotrajna, nakon čega bi iduća opcija bili novi izbori.

‘Razgovori nisu bili vođeni pro forme, nisam osjetio da govorimo reda radi i ne bih onda ni išao na drugi sastanak. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari: borba protiv korupcije, borba za medijske slobode, za prava umirovljenika, prava djece – s time se ne smije zezati i rastezati od nemila do nedraga. Naša ponuda je konkretna, a rezultati za Hrvatsku će biti dobri’, rekao je Grbin.

‘Do 14. ožujka bili smo u opoziciji i nismo mogli spriječiti izbor Turudića, sad imamo priliku to popraviti’, rekao je.

‘Matematiku svi znamo, možemo zbrojiti i pretpostaviti kako će se postaviti druge stranke, ali ne mogu govoriti u ime drugih stranaka. Ako postoji volja da idemo u konstituiranje Sabora, onda se dogovaramo tko će mu biti predsjednik i sve ostalo. Prvi korak je odlučiti želi li se to napraviti na našoj antikorupcijskoj platformi’, zaključio je šef SDP-a. (tportal)