Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: Kad smo se mi borili, američki kongres nije imao redovne sjednice o Hrvatskoj

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović rekao je u povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune” kako nemaju svi narodi svoje države, no Hrvatska je izborila i obranila svoju, pri tome istaknuvši veliku ulogu te brigade.
Milanović je u ponedjeljak svečanoj akademiji istaknuo kako nemaju svi stari narodi svoje države, pa tako ni u Europi, ali Hrvatska je ima.

“Izborila ju je, obranila ju je, oslobodila ju je i tu je vaša uloga ogromna i pitanje je zdrave pameti da se to ponavlja i da se to ne zaboravlja”, rekao je Milanović u prigodnom govoru.

Pri tome je istaknuo kako su se branitelji i osloboditelji male vojske borili isključivo svojim snagama, oslanjajući se na sebe i svoj narod.
“To govori koliko je to bilo teško, nemoguće, koliko vas nitko nije pomagao oružjem. Američki kongres nije imao redovne izvanredne sjednice na kojima se odlučivalo o pomoći Hrvatskoj. Bundestag je barem pomagao Hrvatskoj tako da je radio na njezinom priznanju, Rusi su tada bili u svojim problemima i danas su, vrlo malo tko je brinuo o nama”, podsjetio je Milanović.

Dodao je kako je to poruka za mlade generacije koje će polako početi zaboravljati što se dogodilo, istaknuvši kako ih treba odgajati jer je to dio građanskog odgoja, jer je povijest Hrvatske vojske građanska kultura.
Između ostalog, Milanović je naveo kako su neke brigade iz Domovinskog rata nedovoljno prisutne u javnoj percepciji, a u tom je kontekstu dodao kako se i o svim žrtvama Domovinskog rata ne zna dovoljno.

“Svi znaju za pokolje u Škabrnji i Nadinu, ali ne i za pokolj u Tovarniku gdje je ubijeno više ljudi nego u Škabrnji, ili u Baćinu u kojem se tijekom 1991. godine dogodio pokolj 70 ljudi. Da pitate slučajnog prolaznika ne bi to znao. To su ti stereotipi i u tome uvijek netko na kraju prođe nepravedno, a vi imate pravo na istinu o 3. gardijskoj brigadi”, poručio je predsjednik. (Tportal)