Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Baka iz mjesta pored Sinja organizirala otmicu unuke, htjela ju spasiti od droge i lošeg društva

75-godišnja umirovljenica iz mjesta kod Sinja osuđena je na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog otmice.
Uvjetne kazne dobilo je još šest okrivljenika koji su sudjelovali u otmici njezine unuke koju je, kako kaže, htjela spasiti droge i lošeg društva. Među njima je i jedna policajka.

Baka je tražila od drugookrivljene da unuku prestraši nekakvom akcijom kako bi promijenila stil života i vratila se živjeti s njom, piše Dalmatinski portal.

Prvog dana veljače 2020. troje okrivljenika u pola noći upalo je u unajmljeni stan u Splitu s fantomkama na glavama, replikama pištolja i elektrošokerom. U stanu je bila jedna okrivljenica, koja je dojavljivala o situaciji i brinula da ulazna vrata ostanu otvorena. Družina je odvela unuku i njezine prijateljice iz stana.
Utrpali su ih u kombi koji je baka unajmila. Iskrcali su ih u kamenolomu kraj Dicma i zavezali im ruke. Plan je bio da ih “slučajno” spase dvojica okrivljenika koji su vozili u autu ispred kombija, no do toga nije došlo jer je zaštitar kamenoloma pozvao policiju.

Svi okrivljenici su priznali djelo. Baka je navela da je željela unuku izdvojiti iz narkomanske sredine. Smatra da je uspjela jer joj je “unuka danas posve druga osoba”.

Zamolila je drugookrivljenu da je “spasi od zla na bilo koji način, a ona je pristala i nije joj za to ništa platila”. Rekla joj je da će svu odgovornost preuzeti na sebe jer sebe najviše krivi.

Najstrože je osuđena baka, na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, a ostali su dobili po osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Sud nije našao posebno otegotne okolnosti, a okrivljenicima su u prilog išli dosadašnja nekažnjavanost te priznanje.

Drugookrivljena je potvrdila da se sve dogovorila sa svojom tetom koja ju je zamolila za pomoć. Smislili su najveću glupost ne razmišljajući o posljedicama, ali samo su željeli pomoći, kazala je u svojoj obrani.

Policajka je potvrdila da dugo poznaje drugookrivljenu pa joj je htjela pomoći. Rekli su joj da su djevojke u stanu dilera koji su trenutno izašli iz stana. (N1)