Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Studentski prosvjedi se nastavljaju; diljem SAD-a jučer uhićene stotine ljudi

Na američkim sveučilištima i dalje je napeto zbog nereda na studentskim prosvjedima protiv postupaka izraelske vojne intervencije u Gazi. Diljem SAD-a jučer su uhićene stotine ljudi. Zemlja je polarizirana, a prosvjedi postaju i ozbiljna politička tema. Epicentar najvećih izgreda trenutačno je kalifornijsko sveučilište UCLA.

Zatišje pred buru na sveučilištu UCLA u Los Angelesu. Policija je prosvjednicima naredila da se povuku pod prijetnjom uhićenja.

Studenti to žele spriječiti pa su postavili barikade na prilazima svojem improviziranom šatorskom naselju.

Veći broj policajaca raspoređen je u blizini i spreman na intervenciju. I obližnje bolnice dobile su obavijest da budu spremne.

Jučer se UCLA pretvorio u poprište fizičkih sukoba nakon što je propalestinske prosvjednike napala skupina naklonjena Izraelu.
– Ovdje su bile tri skupine ljudi. Mirni propalestinski prosvjednici, zatim plaćeni cionistički protuprosvjednici i policija. U šestosatnom napadu na nas, policija je stajala sa strane i gledala kako mene i moje prosvjednike udaraju palicama, kamenjem i bacaju na nas teške predmete, kazao je Aidan Doyle, student na sveučilištu UCLA.

Policiju optužuje i guverner Kalifornije Gavin Newsom. Kaže da je neprihvatljivo što je intervenirala ograničeno i prekasno.

Policija je intervenirala i u drugim dijelovima zemlje. Tu su i prizori sa Sveučilišta u Wisconsinu.

Policajci su rastjerali propalestinske prosvjednike na fakultetu Dartmouth u New Hampshireu. (hrt)