Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Boris Johnson uveo pravilo da se na biralište ne može bez osobne, pa je sam zaboravio ponijeti

Bivši britanski premijer Boris Johnson, koji je uveo obvezu birača da predoče osobnu iskaznicu s fotografijom prilikom glasanja, odbijen je u četvrtak s biračkog mjesta jer je zaboravio ponijeti svoju.

Britanski mediji izvijestili su da je Johnson, koji je dao ostavku 2022. godine nakon mandata obilježenog skandalima, isprva odbijen na biračkom mjestu u Oxfordshireu, u južnoj Engleskoj, dok je pokušavao glasati na lokalnim izborima koji su se u četvrtak održavali diljem Engleske.

Njegov glasnogovornik rekao je da je Johnson glasao za konzervativce, ne osporivši da bivši premijer isprva nije predočio osobnu iskaznicu s fotografijom.

Johnsonova vlada 2022. je godine uvela obvezu nošenja osobne iskaznice na biralište kako bi suzbila moguće izborne prijevare, a vlada je onda bila žestoko kritizirana zbog potencijala za oduzimanje prava glasa dijelovima biračkog tijela.

Ranije su birači trebali dati samo svoje ime i adresu da bi mogli glasovati.

“Ne mislim da je nerazumno tražiti od onih koji glasaju prvi put da pokažu neke dokaze o identitetu”, rekao je Johnson o novim pravilima 2021.

Prošle godine, u prvom glasanju na kojem su primijenjena nova pravila, oko 14.000 ljudi u Engleskoj bilo je uskraćeno za glasovanje na lokalnim izborima nakon što nisu predočili osobnu iskaznicu.

Ovo je samo posljednji od incidenata u živopisnoj Johnsonovoj političkoj karijeri.

Kao gradonačelnik Londona jednom je ostao lebdjeti u zraku sa žice za zip line, a kao premijer snimljen je kako se povlači u veliku hladnjaču dok ga novinarska ekipa traži intervju.

Anketa koju je proveo YouGov pokazala je da 14 posto Britanaca još uvijek nije znalo, u danima prije izbora u četvrtak, da postoji pravilo o identifikaciji birača pomoću osobne iskaznice. (Hina, N1)